Trupele ruse au folosit cel puţin 7 tipuri de mine terestre în Ucraina

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 17-11-2022 22:32
Actualizat: 17-11-2022 23:33

Rusia a folosit cel puţin şapte tipuri de mine terestre cu fragmentare şi cu suflu de la invadarea Ucrainei la 24 februarie, relevă un raport al Observatorului Minelor, făcut public joi şi citat de France Presse, scrie Agerpres.

Este "o situaţie fără precedent, în care o ţară care nu este încă parte a tratatului foloseşte această armă pe teritoriul unui stat membru", atrage atenţia acest raport care evaluează punerea în aplicare a Convenţiei privind interzicerea minelor terestre din 1997 (sau Tratatul de la Ottawa).

Folosirea de către Rusia - ţară cu cel mai mare stoc mondial de mine terestre (26,5 milioane) - a acestui tip de arme în Ucraina a fost condamnată ferm de diverse ţări.

Şase dintre tipurile de mine terestre sunt cu fragmentare (MOB, MON-50, MON-100, OZM-72, POM-2/POM-2R şi POM-3). Rusia foloseşte de asemenea mine cu suflu (PMN-4). Toate au fost produse de Rusia sau de URSS, conform raportului.

În afară din Rusia, junta din Myanmar, care nu este parte a tratatului, a recurs la rândul său la aceste arme pentru a lupta împotriva rebeliunii. Grupuri armate nonstatale au folosit de asemenea mine terestre în cel puţin cinci ţări: Columbia, India, Myanmar, Republica Centrafricană şi Republica Democrată Congo, în perioada acoperită de raport.