Criza climatică: Miniştrii ţărilor sărace susţin că cetăţenii aşteaptă ajutor din partea COP27

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 17-11-2022 22:29

Miniştrii ţărilor sărace aflate în prima linie a inundaţiilor, secetei şi furtunilor mai puternice au afirmat că discuţiile de la summitul COP27 le vor dezamăgi popoarele grav afectate, dacă acestea se vor încheia fără a se ajunge la o înţelegere asupra unui fond pentru gestionarea agravării "pierderii şi pagubelor" generate de modificările climatice.

Pe măsură ce summitul se apropia de finalul de vineri cu mari dezacorduri nerezolvate, oficialii din 134 de ţări în curs de dezvoltare au cerut un "semnal politic" că o facilitate financiară pentru pierderi şi pagube va fi creată şi iniţiată până la începutul anului 2024, informează Reuters, citată de Rador.

"Dreptatea climatică amânată va însemna dreptate climatică respinsă", a afirmat Sherry Rahman, ministru al modificărilor climatice, din Pakistanul grav afectat de inundaţii. Ea a cerut un acord între "Nordul global şi Sudul global", care să stabilească un fond care să canalizeze ulterior miliarde de dolari către cei care duc greul schimbărilor climatice.

"Este de o importanţă critică", a afirmat ea, menţionând că recentele inundaţii din ţara ei, cauzate de ploile musonice foarte abundente - care au acoperit o treime din teritoriul ţării - au afetat 33 de milioane de persoane.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a afirmat că a trecut vremea discuţiilor despre finanţele pentru pierdere şi pagube şi a cerut acţiuni. "Nimeni nu poate nega proporţiile pierderii şi pagubelor pe care le vedem pe întregul glob. Lumea arde şi se scufundă sub ochii noştri", a spus Guterres jurnaliştilor la COP27.