Primarul general al Capitalei declară că nu sunt probleme cu recepţia tramvaielor Imperio şi că acestea vor circula în curând

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 17-11-2022 22:24

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat că nu sunt probleme cu recepţia tramvaielor Imperio, de la Astra Arad, şi că acestea vor circula în curând.

El a precizat că, având în vedere timpul mai lung care s-a scurs până la stabilirea câştigătorului licitaţiei, furnizorul poate înlocui anumite componente, cu condiţia ca ele să fie similare sau mai bune decât ceea ce a ofertat. Acest proces de înlocuire trebuie certificat de către comisia de recepţie.

"Este o comisie de recepţie, a început acum trei săptămâni. (...) Greşeala fundamentală a fost că nu s-a acordat acest contract cui trebuie. Ofertele au fost făcute în 2018, s-a terminat în 2019. În 2019 trebuia să câştige Astra Arad. Comisia din vremea aceea a atribuit unei firme din Turcia. Astra s-a dus în instanţă, a câştigat, s-a făcut 2020, au explodat preţurile. Până am semnat, s-a făcut vara lui 2021. Până s-a făcut capul de serie, s-a făcut vara lui 2022 şi între timp piaţa s-a schimbat şi atunci, în mod legitim şi legal, furnizorul poate să înlocuiască anumite componente din produsul pe care ţi-l livrează, cu condiţia ca ele să fie similare sau mai bune decât ce a ofertat. Numai că acest proces de înlocuire trebuie certificat de această comisie de recepţie şi uneori şi de o autoritate superioară, care e autoritatea feroviară. Şi de asta durează atât. Dar nu sunt probleme şi se va rezolva curând. În sensul că o să existe recepţia şi o să vedem tramvaiele pe stradă", a explicat edilul general, la TVR Info.

El a menţionat că PMB va achiziţiona cu bani europeni şi 100 de autobuze electrice. Au fost depuse ofertele, iar evaluarea este în faza finală, potrivit Agerpres.

"O să le vedem şi pe ele (autobuzele, n.r.) începând de anul viitor. De asemenea, 100 de troleibuze, plătite prin Fondul de mediu. Ni s-a mai aprobat pentru încă 22 de troleibuze finanţarea pe PNRR. Şi am mai depus finanţare pentru 150 de autobuze pe PNRR şi pentru 44 de tramvaie - pentru acestea suntem în competiţie cu alte oraşe", a spus edilul general.

Nicuşor Dan a declarat că Primăria doreşte să încurajeze oamenii să folosească transportul în comun, nu maşina personală. El a menţionat că, în acest sens, trebuie asigurat confortul necesar în mijloacele de transport în comun.