Reacție tăioasă - Zelenski cere decapitări la nivel înalt după sentința în cazul avionului MH17

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 18-11-2022 09:40
Actualizat: 18-11-2022 10:38

Preşedintele Volodimir Zelenski a comentat decizia unui tribunal din Haga de a condamna la închisoare pe viață trei bărbați - doi ruși și un ucrainean - pentru doborârea zborului MH17, al companiei Malaysia Airlines, care survola Ucraina pe 17 iulie 2014. Potrivit preşedintelui ucrainean, au fost condamnaţi doar autorii crimei, dar sunt necesare pedepse şi pentru cei responsabili la nivel înalt. Liderul de la Kiev a remarcat că decizia instanţei este foarte importantă, "aceasta fiind prima sentință în cazul criminalilor care au doborât avionul malaezian deasupra Donbasului". "Va veni cu siguranță ziua în care aceştia vor începe să execute această pedeapsă. Dar această decizie nu este doar despre trei criminali. Rusia a mințit mult în legătură cu această catastrofă, deşi, oricum, aspectele cheie erau deja stabilite, scrie Rador.

Acum, autorii au fost condamnați și, astfel, a apărut o bază necesară pentru a-i condamna şi pe responsabilii aflaţi la un nivel superior. Cei care poartă întreaga responsabilitate personală pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei - crima inițială care a dat naștere tuturor celorlalte crime comise de ruşi începând cu 2014" - a afirmat Volodimir Zelenski. "Atunci când toți ucigașii și călăii vor fi condamnați, când comandanții lor și cei care îi acoperă politic vor primi sentințe corecte, când Rusia va compensa toate pierderile cauzate de agresiunea rusă - va fi o bază foarte solidă pentru o pace pe termen lung. Avem toate posibilităţile pentru a asigura acest lucru. Fiecare crimă de război comisă de ruşi, fiecare atac terorist al lor va primi un răspuns din punct de vedere juridic. Decizia de astăzi (joi, n.r.) de la Haga demonstrează acest lucru" - a adăugat Zelenski.

Amintim că un tribunal din Haga a condamnat la închisoare pe viaţă doi ruşi şi un ucrainean pentru doborârea zborului MH17, deasupra Ucrainei, în 2014. Avionul aparţinea companiei Malaysian Airlines şi zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur. Prăbuşirea avionului a cauzat moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord. Joi, instanţa i-a găsit vinovaţi pe cetăţeanul rus Igor Ghirkin (Strelkov), un ofiţer în retragere FSB, care, în vara anului 2014, era "ministru al apărării" în autoproclamata republică populară Doneţk, Serghei Dubinski - cetățean al Rusiei, ofițer superior în retragere al serviciilor secrete militare rusești şi Leonid Harchenko - cetățean al Ucrainei, fost comandant al unității de informații militare a separatiştilor din Doneţk.