Actorul Şerban Pavlu a discutat cu procurorii despre riscurile la care sunt expuşi copiii care navighează pe reţelele de socializare

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 18-11-2022 20:00

Actorul Şerban Pavlu, devenit cunoscut pentru rolurile jucate în serialele "Umbre" şi "Clanul", a fost în vizită la Parchetul General, unde a discutat cu cei din conducerea Ministerului Public despre riscurile la care sunt expuşi copiii care navighează pe reţelele de socializare, inclusiv abuzuri de natură sexuală.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, cu ocazia Zilei europene pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzului sexual, care se celebrează în fiecare an pe 18 noiembrie sub egida Consiliului Europei, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a organizat, în colaborare cu Colegiul Naţional "Ion Neculce", o întâlnire cu elevii acestei instituţii de învăţământ, potrivit Agerpres.

Din partea Ministerului Public au participat procurorul general Gabriela Scutea şi Cătălin Andrei Popescu, adjunct al procurorului general, avându-l ca invitat pe actorul Şerban Pavlu, fost absolvent al Colegiului Naţional "Ion Neculce".

Tema întâlnirii a fost conştientizarea pericolelor pe care le presupune navigarea în mediul online, în special pe reţelele de socializare, chat-rooms, gaming, aplicaţii de dating, precum şi importanţa comunicării cu persoane apropiate în cazul situaţiilor periculoase care pot fi întâlnite.

Reprezentanţii Ministerului Public au prezentat perspectiva juridică asupra situaţiilor de risc, precum şi soluţiile pe care le au la îndemână victimele abuzurilor.

În acelaşi sens, actorul Şerban Pavlu a relevat tipologii de situaţii şi metode prin care se comit abuzurile sexuale împotriva copiilor şi adolescenţilor, arătând cum pot fi evitate sau devoalate acestea.

"Întărirea capacităţii de reacţie a procurorilor în ceea ce priveşte combaterea violului, a agresiunii sexuale şi a altor infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale contra minorilor constituie o prioritate pentru Ministerul Public. Investigarea infracţiunilor menţionate presupune o abordare tactică şi metodologică adecvată având în vedere dificultăţile de ordin probatoriu şi implicaţiile psihologice ale agresiunii asupra victimei. Subiectele abordate în cadrul întâlnirii cu elevii s-au încadrat în tematica stabilită de Consiliul Europei pentru a marca în acest an Ziua europeană pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzului sexuali, respectiv asigurarea unei justiţii prietenoase prin structurile existente în statele membre ale reţelei Barnahus, care urmăreşte printre altele evitarea revictimizării copiilor ce devin victime ale abuzurilor în cadrul derulării procedurilor judiciare, oferindu-le sprijin şi asistenţă", arată Parchetul General.