Rusia a tras asupra Kievului o rachetă de croazieră purtătoare de focos nuclear gol

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 18-11-2022 20:48

Rușii au lansat asupra Kievului o rachetă de croazieră purtătoare de focoase nucleare goală, potrivit publicației Defense News, care citează surse.

Una din cele două rachete de croazieră lansate asupra Kievului și doborâte de apărarea ucraineană a fost o rachetă de tip KH-55 care în locul unui focos avea un bloc cu explozibili. Acesta a acționat ca un imitator al unui focos nuclear, a arătat publicația.

Citând experți, publicația Defense News scrie că Rusia a folosit de regulă rachete Kh-555 pentru atacurile asupra Ucrainei, acestea fiind variante non-nucleare ale modelului KH-55, rachete sovietice dezvoltate să poarte proiectile nucleare pentru așa-numitul „foc special”, în jargonul militar sovietic și rusesc.

Publicația citată ia în considerare două presupuneri avansate de experți.

Ogivele convenționale și cele nucleare sunt diferite din punct de vedere structural. Rușii nu au putut încărca un focos convențional, de aceea au ales să folosească o rachetă KH-55 cu un proiectil gol, scrie publicația.

Faptul că rușii au folosit o asemenea rachetă sugerează că stocul de rachete de croazieră al Rusiei se epuizează și se apropie de un nivel critic.

O altă explicație ar fi că rușii au folosit în mod intenționat o rachetă goală pentru a crea efectul de supraîncărcare al sistemelor de apărare antiaeriene ale Ucrainei. De altfel, la începutul războiului, armata rusă a folosit așa-zise „consumabile” pentru a supraîncărca sistemul ucrainean de apărare aeriană, de pildă dronele sovietice Tupolev Tu-243.

În special, Federația Rusă a rămas fără stocuri de rachete de croazieră Kh-101, rachete mai noi concepute să poarte un focos convențional, scrie Ukrainska Pravda.

Sursele confidențiale ale Defense Express au declarat că, în timpul atacului din 15 noiembrie 2022, a fost doborâtă o rachetă rusă Kh-101, care a fost fabricată în al treilea trimestru al acestui an. De obicei, armata rusă lansează mai întâi rachetele "mai vechi".