Soldații ruși ridică mainile sus și se predau în fața dronelor de pe cer

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 20-11-2022 05:02

Trăgând rachete, lansând bombe minuscule și reperând ținte pentru artilerie, dronele armatei ucrainene sunt, fără îndoială, responsabile pentru sute, dacă nu mii, de victime rusești, în timp ce războiul mai larg al Rusiei împotriva Ucrainei intră în cea de-a zecea lună, informează forbes.com

În cel mai recent exemplu, un soldat în carne și oase se predă unui robot din plastic și metal. Soldatul care se afla undeva în regiunea Donbas din estul Ucrainei și-a aruncat arma și a ridicat mâinile când o dronă de tip quadcopter aparținând Brigăzii 54 Mecanizate a armatei ucrainene a apărut deasupra sa.

Cu mâinile în aer, soldatul rus a urmat drona spre liniile ucrainene. "Dronele sunt cei mai aprigi dușmani ai ocupanților", a lăudat Ministerul ucrainean al Apărării pe rețelele de socializare. "Dar se pare că nu ale tuturor. Aceasta a luat în captivitate un ocupant care și-a dat seama că predarea este o șansă de supraviețuire".

Oameni care se predau dronelor, s-a mai întâmplat. De multe ori, de fapt. Primele vehicule aeriene fără pilot controlate prin radio au zburat cu mult timp în urmă, în 1917. În anii 1960, UAV-urile erau utilizate pe scară largă în scopuri militare. Dronele cu reacție Lightning Bug ale Forțelor Aeriene ale SUA au efectuat mii de misiuni de recunoaștere pe distanțe lungi în timpul războiului din Vietnam.

Comunicațiile prin satelit, GPS-ul și transmisia video au făcut dronele mult mai utile începând cu sfârșitul anilor 1980. Armata americană, Marina și Corpul pușcașilor marini ai SUA au pilotat drone Pioneer cu elice în cadrul campaniei aeriene asupra Kuweitului și Irakului din 1991. Se pare că acela a fost momentul în care dronele au capturat primii prizonieri de război din istorie.

Pionierele Marinei Militare, catapultate de pe puntea navei de luptă USS Missouri, au reperat ținte pentru tunurile de 16 inch ale Missouri. În timp ce un Pioneer evalua pagubele provocate de un bombardament naval care viza pozițiile irakiene de pe insula Faylaka, în apropiere de Kuweit City, mai mulți soldați irakieni "și-au semnalat intenția de a se preda aeronavei în timpul unei treceri la joasă înălțime", a precizat Muzeul Național al Aerului și Spațiului. Trupele terestre ale coaliției au debarcat pe insulă și i-au luat pe irakieni în captivitate.

A fost "prima dată când soldații inamici s-au predat vreodată unui vehicul aerian fără pilot" . Nu a fost și ultima. Separat, în 1991, un grup de aproximativ 40 de irakieni s-a predat unui alt Pioneer.

Acum, forțele armate ucrainene și rusești au desfășurat mii de drone. Modele mici, din comerț, care costă câteva mii de dolari, precum și modele mari, de tip Predator, care costă milioane de dolari. Ambele părți și-au folosit dronele pentru a atrage trupele inamice să se predea.

"Operatorii de drone (...) trimit mesaje SMS cu apeluri la depunerea armelor către abonații operatorilor de telefonie mobilă despre care se știe că sunt folosiți de naționaliști", a declarat ministerul rus al apărării pentru presa de stat.

Nu există nicio dovadă că dronele rusești de tip "text-to-surrender" au avut succes. În schimb, dronele ucrainene de capturare a prizonierilor de război s-au bucurat de un oarecare succes.

Forțele ucrainene din regiunea Herson din sudul Ucrainei ar fi echipat o dronă cu un difuzor și ar fi transmis un apel la predare în timpul contraofensivei ucrainene care a început în regiune la sfârșitul lunii august. Trei ruși au aruncat armele și au ridicat mâinile. "Acest lucru arată cum dronele pot fi folosite nu doar pentru a salva vieți ucrainene, ci și pentru a captura soldați ruși", a declarat un operator ucrainean de drone pentru Ukrainian World Congress.

Zece săptămâni mai târziu, acel soldat rus a urmat un quadcopter ucrainean. Având în vedere rata tot mai mare cu care recruții ruși înfometați renunță și se predau ucrainenilor, nu ar fi șocant dacă în săptămânile și lunile următoare dronele vor strânge mult mai mulți prizonieri de război.