Ministerul Sănătăţii: Aplicaţia 'First Aid Burn' nu va fi folosită în centrele specializate în tratamentul pacienţilor cu arsuri

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 21-11-2022 16:50

Aplicaţia "First Aid Burn" nu va fi folosită în centrele specializate în tratamentul pacienţilor cu arsuri, afirmă luni Comisia de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii (MS).

Conform unui comunicat de presă transmis de către Ministerul Sănătăţii, poziţia Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă este urmare a întrevederii între ministrul Alexandru Rafila, preşedintele Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii, Cristian Radu Jecan, vicepreşedintele comisiei, Dan Mircea Enescu şi Mihai Matei, reprezentantul companiei Software Essensys It.

"Vă informăm că în urma analizării utilităţii clinice a aplicaţiei 'First Aid Burn' în cadrul Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii cât şi a discuţiilor pe această temă, cu medici din toate unităţile de îngrijire a pacienţilor cu arsuri din ţară, s-a ajuns la următoarele concluzii: s-a încercat stabilirea locului pe care poate să îl ocupe această aplicaţie în tratamentul pacienţilor cu arsuri, mai exact cine o poate utiliza astfel încât să aducă un beneficiu în evoluţia pacientului ars. Am exclus din start folosirea ei în centrele specializate în tratamentul pacienţilor cu arsuri. Acestea au în structură personal medical care are cunoştinţele şi experienţa necesare pentru realizarea unei corectări adaptate în dinamică a tulburărilor hidroelectrolitice şi acidobazice asociate acestei patologii", se arată în informarea transmisă de către Ministerul Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, reechilibrarea hidroelectrolitică a unui pacient cu arsuri extensive de la momentul producerii accidentului, până la primirea acestuia într-o UPU se face pe baza unor formule de reechilibrare rapide care sunt cunoscute de către personalul care îi transportă în condiţii specifice. Aceste cunoştinţe sunt dobândite atât în cadrul modulului obligatoriu de chirurgie plastică din anul 6 (UMF 'Carol Davila'), cât şi în cadrul pregătirii de specialitate în medicina de urgenţă.

"Singurul loc în care şi-ar fi putut găsi utilitatea sunt Unităţile de Primiri Urgenţe. În aceste structuri pacientul ars trebuie să stea cât mai puţin timp posibil, după care să fie redirecţionat către o structură specializată. Folosirea aplicaţiei mai sus menţionate în UPU este greu de realizat, deoarece completarea schemei de arsură necesită o debridare chirurgicală corectă prealabilă a leziunilor (realizată în sala de operaţie) şi o experienţă din partea utilizatorului în diagnosticarea profunzimii acestora. Utilizarea ei incorectă ar duce la erori de diagnostic şi tratament ce vor influenţa evoluţia pacientului şi vor avea potenţiale implicaţii medico-legale", arată aceeaşi sursă.

Aspectele de mai sus se referă la arsurile de gravitate medie şi mare, la cele minore devenind nerelevante.

O altă problemă identificată, potrivit sursei citate, este legată de protecţia datelor pacientului care ar trebui introduse în această aplicaţie precum şi modalitatea de obţinere a acordului de utilizare a acestora.

"Din discuţiile avute cu dezvoltatorul/producătorul, reiese că în mare măsură programul prezent reproduce o altă aplicaţie deja existentă în limba franceză (accesibil pe dispozitivele mobile, în format gratuit şi premium, contra cost). Considerăm că trebuie clarificat de către structurile abilitate aspectele legate de originalitatea aplicaţiei şi legalitatea diseminării ei în acest context. Menţionăm că la discuţii au fost prezenţi 10 din cei 12 membri ai comisiei, dintre care doi se regăsesc şi în componenţa Comisiei Multidisciplinare pentru Arsuri a MS (cf. OMS 743/27.05.2021). Aplicaţia precum şi datele de logare în vederea utilizării au fost transmise către membrii comisiei, care au avut la dispoziţie o săptămână pentru evaluarea acesteia", mai precizează comunicatul Ministerului Sănătăţii.