Moldovagaz a plătit datoria pe luna noiembrie pentru gazele naturale venite din Rusia. Gazprom a anunțat că nu va reduce volumul gazelor către Republica Moldova

Autor: Bogdan Antonescu
Publicat: 28-11-2022 11:07

SAP „Gazprom” anunță că SA „Moldovagaz” a achitat datoria pentru gazele naturale livrate în luna noiembrie. În acest sens, concernul rus a decis să nu reducă volumul gazelor naturale transportate spre R.Moldova, conform deschide.md.

Totodată, Gazprom atrage atenția asupra încălcărilor prevederilor contractuale de către partea moldovenească în partea ce ține de plata pentru gazele naturale livrate. În acest sens, susține concernul rus, Gazprom își rezervă dreptul de a opri complet furnizarea gazelor naturale către R.Moldova în cazul neachitării datoriilor.

De menționat că, acum o săptămână, Gazprom menționa despre faptul că Ucraina ar înmagazina anumite volume de gaze naturale, destinate R.Moldova. În acest sens, partea rusă a anunțat că începând cu data de 28 noiembrie, va reduce livrarea gazelor naturale spre Ucraina, destinate R.Moldova.

Ca urmare, Naftogaz Ucraina a venit cu o reacție, prin care a anunțat că Gazprom răspândește minciuni atunci când acuză că ucrainenii ar fura gazul care ar urma să ajungă în R. Moldova. Potrivit companiei ucrainene, „toate gazele naturale care au fost primite la punctul de intrare din Rusia ”Suja” pentru a fi transportate în continuare către consumatorii moldoveni au fost transferate integral la punctele de ieșire din Ucraina în Moldova Alexeevka și Grebenniki”.

Și Moldovagaz a reacționat de anunțul Gazprom. Compania a precizat că operatorii rețelelor de transport ale Ucrainei și Republicii Moldova au asigurat întotdeauna predarea SA „Moldovagaz” a volumelor de gaze naturale indicate în nominalizările confirmate.