Răsturnare de situație: Televiziunea de stat din Iran neagă desființarea poliției moravurilor

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 05-12-2022 18:05
Actualizat: 05-12-2022 19:07

Canalul de știri de stat al-Alam din Iran a negat duminică informațiile din presă potrivit cărora „poliția moravurilor” ar fi fost desființată, notează Alarabiya News.

Anterior, duminică, mai multe posturi de știri au raportat că Republica Islamică a desființat poliția moravurilor, care are sarcina de a aplica codurile vestimentare stricte ale țării.

Relatările au citat comentarii făcute de procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, la o conferință religioasă de sâmbătă.

Potrivit agenției semioficiale de știri ISNA, Montazeri a fost întrebat de un participant "de ce a fost închisă poliția moravurilor", la care Montazeri a răspuns: "Poliția moralității nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și a fost închisă de aceiași oameni care au înființat-o".

"Deși, desigur, sistemul judiciar va continua să monitorizeze comportamentele sociale din întreaga societate", a adăugat el.

Al-Alam a transmis: "Niciun oficial din Republica Islamică Iran nu a confirmat închiderea poliției moralității."

Principala concluzie care se desprinde din comentariile lui Montazeri, arată al-Alam, este că poliția moralității nu are nicio legătură cu sistemul judiciar.

"Unele mass-media străine au încercat să caracterizeze declarația procurorului general ca fiind o retragere a Republicii Islamice de la hijab (legile) sale și influențată de recentele revolte", a adăugat televiziunea de stat.

Protestele - denumite de autorități "revolte" - au cuprins Iranul de la 16 septembrie, când o femeie kurdă iraniană de 22 de ani, Mahsa Amini, a murit la trei zile după ce i s-a făcut rău în custodia poliției. Ea fusese reținută de poliția moralității din Teheran pentru că nu ar fi respectat regulile stricte ale regimului privind hijab-ul.

Manifestanții au cerut căderea regimului în cadrul protestelor care au devenit una dintre cele mai îndrăznețe provocări la adresa Republicii Islamice de la înființarea acesteia în 1979.

Hijab, care a devenit obligatoriu pentru femeile din Iran la scurt timp după revoluția din 1979, este considerat o linie roșie pentru conducătorii teocratici ai Iranului. Femeile care încalcă acest cod vestimentar strict riscă să fie hărțuite și arestate de poliția iraniană a moralității.

În baza codului vestimentar, femeile trebuie să își acopere complet părul în public și să poarte haine lungi și largi.