Kosovo cere oficial intrarea în UE: Europa este destinul nostru. Europa este viitorul nostru

Autor: George Traicu
Publicat: 06-12-2022 15:02
Actualizat: 06-12-2022 16:35

Kosovo a declarat că intenționează să depună în mod oficial o cerere de aderare la UE până la sfârșitul acestui an. Candidatura sa de aderare s-ar confrunta cu obstacole majore, deoarece cinci țări UE nu recunosc Kosovo ca stat independent.

Kosovo va depune o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană la sfârșitul anului, a declarat vineri prim-ministrul Albin Kurti, la o conferință de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, care vizitează Balcanii de Vest.

„Aspirăm în continuare la statutul de candidat la UE și intenționăm să candidam la sfârșitul acestui an”, a spus Kurti după întâlnirea cu Scholz. "Europa este destinul nostru. Europa este viitorul nostru."

Kosovo, care este o țară independentă din 2008, are în prezent doar statutul de potențial candidat în UE. Fosta provincie a Serbiei, populația din Kosovo este acum majoritar albaneză.

Serbia continuă să revendice Kosovo ca teritoriu propriu, iar cinci membri UE - Spania, Grecia, România, Slovacia și Cipru - nu au recunoscut Kosovo ca stat independent.

Nici Rusia și China nu recunosc Kosovo, blocând efectiv Pristina de la un loc la Națiunile Unite.