Procuror mexican, acuzat că a fost plătit de gruparea interlopului 'rechinul': poveste de film cu români deveniți interlopi

Autor: Radu Pop
Publicat: 08-12-2022 06:11
Actualizat: 08-12-2022 07:48

Un procuror mexican care ar fi fost plătit de șeful grupării Riviera Maya, condusă de interlopul craiovean Florian Tudor alias „Rechinul” (n.r.: foto), a investigat două cazuri penale majore în care au fost implicați membrii acesteia, inclusiv o crimă și o tentativă de crimă. Acum, una dintre aceste investigații este folosită de membrii bandei ca element cheie al apărării într-un dosar penal aflat în apel la Curtea de Apel București, dezvăluie o investigație a jurnaliștilor de la context.ro.

  • Informații de context: În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project, o rețea internațională de jurnalism de investigație din care face parte și Context.ro, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile grupării lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic. Tudor, poreclit “Rechinul”, și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate. Gruparea a activat în multe țări chiar și în SUA, iar printre victime s-au numărat cetățeni americani sau europeni.

Liderul grupării, Florian Tudor, așteaptă acum o posibilă extrădare din Mexic, în timp ce șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor.

Pe 8 noiembrie, într-o sală de judecată de la Curtea de Apel București, membrii grupării, rudele lor și o armată de avocați au asistat la pledoariile finale. A fost prezentă și familia unui fost afiliat al grupării Riviera Maya. E vorba de Sorinel Marcu, cel pe care locotenenții lui Tudor au încercat să îl omoare, potrivit judecătorilor de la Tribunalul București, care i-au condamnat în primă instanță. Marcu a lucra pentru Florian Tudor în Mexic. Apoi cei doi s-au certat și Tudor a decis să-l elimine din organizația sa. Apărarea a susținut că cei trei sunt nevinovați, spunând că au fost anterior absolviți de o anchetă penală în Mexic, care a constatat că aliații lui Tudor nu au fost vinovați. Cu toate acestea, procurorii români continuă să susțină contrariul.

Procurorul mexican Jonathan Medina Nava e acuzat că se afla pe statul de plată al bandei, a investigat o crimă și o tentativă de omor legate de gruparea de interlopi condusă de craioveanul Florian Tudor. În Mexic, Nava a decis că tentativa și omorul au fost comise de cetățeni mexicani. În România, procurorii DIICOT au constat că trei locotenenți ai lui Tudor sunt principalii suspecți ai tentativei. Tribunalul București a fost de acord și i-a condamnat pe cei trei pe fond la ani grei de închisoare. Au făcut apel și s-au folosit în apărare de dovezi  furnizate de Medina Nava.

Anchta pe larg, cu toate implicațiile, disponibilă pe context.ro.