Scenariile pentru aderarea României la Schengen. Bucureștiul forțează votul (surse)

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 07-12-2022 10:33
Actualizat: 07-12-2022 10:39

Cu 24 de ore înainte de votul pe aderarea la spațiul Schengen, România dar și alte state europene fac presiuni pentru ca Austria, singura țară care se opune, să-și schimbe opinia.

Aderarea României la Spaţiul Schengen se va afla joi pe masa Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Austria nu este de acord cu extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria, fiind ultima țară opozantă, după ce Austria și Suedia au fost convinse să voteze pro-România.

Decizia poate fi luată doar cu unanimitate, astfel că este suficient ca un singur stat să se opună și extinderea nu se realizează.

Argumentul oficial invocat de austrieci este că România este pe ruta imigranților ilegali care merg spre Viena.

Surse guvernamentale au declarat pentru ȘTIRIPESURSE.RO că Austria dorește ca aderarea României și Bulgariei la Schengen să nu fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de mâine. Guvernul de la București nu acceptă varianta și forțează acordarea unui vot.

Cancelarul german Olaf Scholz i-ar fi cerut marți, într-o discuție la Tirana, cancelariului austriac, să explice clar de ce se opune extinderii Schengen în cazul României, sau să accepte aderarea.

O variantă pe care insistă executivul român este decuplarea României de Bulgaria în dosarul de aderare, chiar dacă ar putea duce la întârzierea intrării în Schengen cu câteva luni pentru securizarea graniței peste Dunăre.

Austria se opune aderării României și Bulgariei, iar Olanda se opune aderării Bulgariei, astfel că o separare a României de Bulgaria ar oferi șanse suplimentare țării noastre.

Un alt scenariu de lucru este ca în situația în care nu este unanimitate în JAI, să se țină cont de votul din Consiliul European, organism superior consiliului JAI, potrivit surselor citate. O asemenea situație ar reprezenta o premieră.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni că dacă era „optimis” cu câteva luni în urmă cu privire la un acord unanim al statelor europene asupra intrării Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, „acum, când chestiunea urmează să fie decisă, atmosfera este diferită”.

Comisia Europeană a cerut Consiliului JAI să accepte primirea României în Schengen. „România asigură o gestionare solidă și de înaltă calitate a frontierelor, inclusiv în ceea ce privește supravegherea frontierelor și verificările sistematice la frontiere, și participă la cooperarea polițienească internațională”, potrivit CE.

Bulgaria și România au încheiat cu succes procesul de evaluare Schengen încă din 2011.