Uniunea Europeană va obliga companiile aeriene să plătească mai mult când emit dioxid de carbon

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 07-12-2022 18:35

Uniunea Europeană a ajuns miercuri la un acord privind legea care va majora preţul plătit de companiile aeriene când emit dioxid de carbon, ceea ce sporeşte presiunile asupra sectorului de a renunţa la combustibilii fosili, transmite Reuters.

În prezent, companiile aeriene care efectuează curse aeriene în blocul comunitar trebuie să prezinte permise de pe piaţa de carbon a UE, pentru a acoperi emisiile de dioxid de carbon, dar majoritatea operatorilor aerieni primesc gratuit aceste permise, potrivit Agerpres.

Situaţia se va schimba după implementarea legislaţiei convenite de negociatorii din statele membre UE şi Parlamentul European, prin care urmează să fie eliminate permisele gratuite până în 2026. În plus, permisele gratuite vor fi reduse cu 25% în 2024 şi cu 50% în 2025, astfel încât companiile aeriene vor plăti mai mult pentru permisele de CO2, fiind stimulate să găsească metode pentru a polua mai puţin.

Un nivel mult mai mic de permise gratuite de CO2 - 20 de milioane - va fi pus la dispoziţie în perioada 2024-2030 operatorilor aerieni care folosesc carburanţi pentru aviaţie sustenabili (SAF) pentru a-i compensa parţial pentru diferenţa de preţ între SAF şi kerosen, un combustibil fosil mult mai ieftin.

"Suntem alături de sectorul aviaţiei în acest proces spre tranziţia verde", a afirmat şeful negociatorilor de la Parlamentul European, Suncana Glavak.