Contribuţia de 3 milioane de dolari pentru construirea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC va fi aprobată prin HG

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 07-12-2022 22:55

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă prin care stabileşte că Guvernul va aproba, printr-o hotărâre, ca România să contribuie cu 3 milioane de dolari la construirea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC.

S-au înregistrat 95 de voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.

"Prin Hotărârea Guvernului, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe, se aprobă plata contribuţiei financiare voluntare a României pentru susţinerea construirii Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC, reprezentând echivalentul în lei a 3 milioane USD. Contribuţia financiară se acordă într-o tranşă unică. (...) Contribuţia este destinată construirii Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC, precum şi dotării secţiei care reprezintă victimele regimului comunist din România. La solicitarea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC, Ministerul Afacerilor Externe, Academia Română, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi alte instituţii ale statului pot pune la dispoziţie informaţii în scopul unei bune reprezentări a victimelor comunismului din România", prevede propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari preponderent PNL şi adoptată miercuri de Senat, potrivit Agerpres.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, "o astfel de investiţie are potenţialul să îmbunătăţească imaginea României în Statele Unite ale Americii prin demonstrarea devotamentului ţării noastre în privinţa politicilor culturale şi educaţionale, dar şi în privinţa promovării valorilor comune".

"Se impune ca investiţia să fie realizată cu prioritate în acest an, fiind anul în care România şi Statele Unite ale Americii marchează 25 de ani de Parteneriat Strategic, adăugând consistenţă acestui moment aniversar", se mai arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă privind plata unei contribuţii financiare voluntare a României pentru susţinerea Muzeului Victimelor Comunismului din Washington DC va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.