Cum s-a răzgândit Austria în două zile cu privirea la Aderarea României la Schengen. Legăturile periculoase Rusia- Austria. Avertismentul șefului PPE

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 08-12-2022 11:32

Austria este total izolată în Uniunea Europeană, după ce a rămas singurul stat care se opune aderării României în Spațiul Schengen, desi pe 16 noiembrie, Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022.  Apoi, pe 18 noiembrie, răsturnare de situație la 180 de grade! Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, a anunțat ministrul de interne Gerhard Karner, la acea vreme.  Dar este nevoie să vedem care pot fi motivele ascunse, pentru care deodată, a venit această răzgândire bruscă.

Știm, relația Austriei cu Rusia este una cel puțin controversată cu Rusia, fapt sugerat inclusiv de președintele PPE, Manfred Weber, chiar ieri:  „Știm că Rusia vrea să divizeze Uniunea Europeană și sprijinul pe care îl trimitem către Ucraina, de aceea trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne păstra unitatea în interiorul UE. Asta înseamnă să ne ajutăm unii pe ceilalți”, a mai spus șeful PPE.  Mai mult, acesta a și lăudat România: „Pentru mine este clar că nu e o problemă cu România acum. Au făcut eforturi, au implementat regulile Schengen acum mulți ani. România poate să fie mândră de ce a obținut în ultimii ani”, a adăugat el.

Dar revenind la controversata legătură a Austriei cu  Rusia, plecând de la acordul pentru vize turistice pentru cetățenii ruși, la faptul că Putin a fost vizitat de cancelarul austriac, primul lider UE care a mers în Rusia, de la izbucnirea invaziei. Cancelarul austriac a discutat în luna mai cu Putin, telefonic, despre gazul rusesc. Polonia și Bulgaria au refuzat să plătească în ruble, dar Austria a acceptat schema Kremlinului Comunicatul Kremlinului, despre convorbirea cu Nehammer, menționează că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a-și respecta obligațiile contractuale pentru livrările de gaze naturale către Austria, țară care importă din Rusia 80% din necesarul său de gaze.

Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti pentru gazul rusesc conform schemei indicate de Kremlin, în condițiile în care Gazprom a întrerupt la sfârșitul lunii trecute furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pentru că cele două țări nu au fost de acord să plătească în ruble.