Grupul rebel din Germania avea un adevărat arsenal pregătit pentru lovitura de stat: arme găsite în 50 dintre locurile percheziţionate

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 08-12-2022 15:43
Actualizat: 08-12-2022 16:46

Grupusculul complotist desfiinţat miercuri în Germania, care plănuia să răstoarne instituţiile democratice, dispunea de multe arme şi, prin urmare, era potenţial periculos, a declarat joi şeful poliţiei judiciare, citat de France Presse, relatează Agerpres.

"Avem încă un amestec periculos de oameni care urmează convingeri iraţionale, unii cu mulţi bani, alţii cu arme şi un plan pe care vor să-l ducă la îndeplinire (...) şi de aceea am intervenit", a explicat la canalul public ARD şeful Oficiului Federal de Poliţie Judiciară (BKA), Holger Munch.

"Percheziţiile arată de asemenea că (grupul) nu este inofensiv", cu arme găsite în 50 dintre locurile percheziţionate, de la "arbalete până la muniţie".

Alte arestări probabil vor avea loc, a spus el. "Am identificat alte persoane al căror statut în raport cu acest grup nu îl cunoaştem încă exact", a explicat Munch.

Ancheta vizează un total de 54 de persoane. Dintre acestea, 25 au fost arestate în timpul operaţiunii de miercuri dimineaţă în ancheta asupra acestei celule, alimentată de ideologia "Reichsburger", "Cetăţenii Reichului", o mişcare extremistă care a luat amploare odată cu restricţiile sanitare.

Justiţia îi suspectează că "au făcut pregătiri concrete pentru a intra violent în Bundestagul german", camera deputaţilor din Berlin, "cu un mic grup armat", potrivit unui comunicat de presă al parchetului. Un scenariu ce aminteşte de asaltul asupra Capitoliului al susţinătorilor lui Donald Trump în Statele Unite în ianuarie 2021, notează AFP.

„Nu trebuie să presupunem că un grup format din câteva zeci (de membri), poate câteva sute, este în măsură să pună cu adevărat la îndoială sistemul de stat din Germania", a temperat cu toate acestea Munch.

Grupul era sub supraveghere "din primăvara acestui an", a precizat la rândul său la RTL Thomas Haldenwang, şeful Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (informaţii interne), subliniind că existau "planuri de răsturnare a guvernului, planuri de punere în aplicare efectivă a unei răsturnări".

Mişcarea Reichsburger numără, potrivit acestuia, aproximativ 21.000 de persoane. "Estimăm că 10% sunt orientate spre violenţă", a adăugat el.