Mexic, Argentina, Columbia şi Bolivia îşi exprimă sprijinul pentru preşedintele peruan destituit Pedro Castillo

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 13-12-2022 09:40

Guvernele de stânga din Mexic, Argentina, Columbia şi Bolivia şi-au exprimat sprijinul pentru preşedintele peruan destituit Pedro Castillo, în contextul în care manifestaţiile de sprijin pentru acesta continuă în Peru, relatează AFP.

"Din ziua alegerii sale, preşedintele Castillo Terrones a fost victima unei mişcări ostile, antidemocratice şi care contravine Convenţiei americane a drepturilor omului", se arată într-un comunicat semnat de cele patru ţări şi făcut public luni de Ministerul columbian al Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.

Fostul preşedinte peruan, ales în 2021, a fost arestat săptămâna trecută la ordinul justiţiei pentru rebeliune şi conspiraţie, după o tentativă ratată de dizolvare a parlamentului ţării.

"Îi îndemnăm pe toţi cei care sunt parte a instituţiilor să se abţină de la a pune sub semnul întrebării voinţa populară exprimată în cadrul unor alegeri libere", adaugă cele patru state.

Învăţător cu origini rurale, Castillo a guvernat mai puţin de un an şi jumătate, o perioadă marcată de o criză politică profundă.

El a fost arestat de garda sa de corp în timp ce se îndrepta spre Ambasada Mexicului pentru a cere azil politic.

Congresul din Peru, majoritar de dreapta, a aprobat o moţiune care permite scurtarea termenelor pentru judecarea sa penală.

Fostul preşedinte "este supus unui tratament judiciar (...) care contravine" Convenţiei americane a drepturilor omului, mai indică cele patru ţări semnatare.

Vicepreşedinta Dina Boluarte l-a înlocuit în fruntea statului, dar ea se confruntă acum cu numeroase manifestaţii de susţinere a fostului preşedinte, care au făcut deja cel puţin patru morţi.

Anunţarea unui plan de către noul guvern pentru a devansa data alegerilor generale din 2026 în 2024 nu i-a făcut pe manifestanţi să renunţe. Aceştia cer "eliberarea imediată" a lui Castillo şi închiderea Congresului.