Soluții pentru încetinirea îmbătrânirii creierului. Specialiști de renume mondial dau verdictul la conferinta internationala organizata de Senatul Stiintific

Autor: Alexandra Cruceru, Redactor
Publicat: 13-12-2022 10:44

Îmbătrânirea biologică și implicit a creierului reprezintă un proces inevitabil, în acest moment. Există însă soluții pentru a încetini acest proces, iar calitatea vieții poate crește semnificativ pentru seniori.

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României aduce în faţa oamenilor soluții care ne pot influența pozitiv calitatea vieții, prin rezultate concrete ale cercetărilor științifice.

„Studiul longevității reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Senatului Știintific, care organizează miercuri, 14 decembrie, a 3-a ediție a Conferinței Internaționale de Longevitate și Gerontologie, în parteneriat cu Societatea Română de Medicina Stilului de Viață, tema acestei ediții fiind „Îmbătrânirea activă și intervențiile în încetinirea declinului cognitiv”.
Îmbatranirea activa nu este utopie, ci un mod firesc de a menţine înaintarea în vârstă cat mai mult timp cu putinţă, sinonim cu participarea, demnitatea, independenţa şi auto-realizarea. Conceptul presupune înaintarea în vârstă în condiţii optime de sănătate, încurajând vârstnicii să rămână actorii propriei vieţi, să se implice în activităţi civice şi să participe în continuare la activităţi economice”, transmite Senatul Științific într-un comunicat de presă.

La conferință vor participa invitați de marcă, din domenii multiple, inclusiv cercetători și specialiști în gerontologie:

- Prof. Dr. Andrea Maier, Profesor de Gerontologie in cadrul Yong Loo Lin School of   Medicine, Universitatea din Singapore;
- Dr. Iuliana Popescu, Cercetător științific la Barnstable Brown Diabetes & Obesity Research Center, SUA;
- PhD Guillermo Lopez Lluch, Profesor de Biologie Celulară, Universitatea Pablo de Olavide, Spania;
- Dr. Ema Mercore, Președinte Societatea Română de Medicina Stilului de Viață;
- Alexandra Dobre, Președinte Asociația Institutului pentru Imbătrânire Activă.

„În cadrul conferinței de longevitate, specialiștii Senatului Științific vor dezbate subiecte de interes precum: strategii privind îmbătrânire activă, impactul relațiilor sociale asupra sănătății, îmbătrânirea creierului, biomarkerii îmbătrânirii cognitive, modificările neuronale legate de declinul cognitiv, neuroplasticitatea și antrenamentul mental.
Astfel, Senatul Științific urmărește ca prin acțiunile sale să contribuie la creșterea duratei sănătoase de viață și la oferirea unor facilități privind îmbătrânirea activă. Persoanelor în vârstă trebuie să li se permită să rămână active ca angajaţi, consumatori, îngrijitori, voluntari şi cetăţeni”, mai arată Senatul Științific.