Galați: Peste 100 de mijloace de transport noi în ultimii ani. Urmează 20 de autobuze electrice

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 13-12-2022 13:09

În ultimii ani au ajuns la Galați peste 100 de mijloace de transport noi și moderne, fie că vorbim despre troleibuze, autobuze nepoluante sau tramvaie. În continuare, Primăria va cumpăra și primele autobuze electrice, după ce a primit aprobarea pentru finanțarea unui proiect în cadrul PNRR ce vizează 20 de astfel de mijloace de transport. „Punem preț pe transportul ecologic, iar gălățenii merită să circule cu mijloace de transport ce au dotări la standarde europene”, afirmă primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu.

Cu fonduri de la bugetul local sau cu fonduri europene, nu mai puțin de 105 mijloace de transport au fost achiziționate în ultimii ani de către Primăria municipiului Galați. Este vorba despre 20 de autobuze hibrid, 17 troleibuze, 8 tramvaie, 40 de autobuze Euro 6 și 20 minibuze, toate noi și moderne.

„Am reușit în acești ani să aducem aceste mijloace de transport de care era foarte mare nevoie. Deși flota operatorului de transport era foarte veche se cumpărau autobuze second-hand. Am spus stop acestei practici cât se poate de clar, chiar din primul moment. Și astfel, gălățenii circulă deja cu primele autobuze hibrid sau cu primele tramvaie noi aduse la Galați în ultimii 40 de ani”, spune primarul Ionuț Pucheanu.

Mai mult, anul acesta Primăria municipiului Galați a încheiat un parteneriat cu Primăria comunei Vânători pentru achiziția de noi mijloace de transport în cadrul PNRR, iar un prim proiect ce a fost aprobat pentru finanțare presupune cumpărarea a 20 de autobuze electrice și a unui microbuz nepoluant. Iar valoarea totală a proiectului este de 14,7 milioane de euro.

Astfel, Primăria municipiului Galați a lansat în licitație publică la începutul acestei săptămâni contractul de achiziție pentru cele 20 de autobuze electrice, pentru care s-a aprobat finanțarea în cadrul PNRR. Contractul în valoare de 54 de milioane de lei fără TVA presupune achiziția a 20 de autobuze electrice noi, nepoluante, cu emisii zero, a 4 staţii de reîncărcare rapidă care vor fi amplasate la capetele liniilor de traseu, precum și a două staţii de reîncărcare rapidă care vor fi amplasate la locul de garare. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 ianuarie 2023.

Autobuzele vor avea lungimea de aproximativ 12 metri, podeaua coborâtă pentru facilitarea accesului persoanelor cu mobilitate redusă, vor respecta toate standardele de siguranță pentru călători, vor avea sisteme de climatizare, de supraveghere video și multe alte dotări moderne.

Capacitatea va fi de minim 70 de călători, din care cel puțin 20 pe scaune.