Rareș Bogdan a dat asigurări că Guvernul va ataca la CJUE votul austriecilor privind aderarea la Schengen (video)

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 14-12-2022 10:28

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, europarlamentar, a asigurat marți, la Strasbourg, că Guvernul României se va adresa Curții de Justiție a UE cu privire la votul Austriei care a blocat aderarea României la spațiul Schengen.

Extras din dezbaterea din plenul Parlamentului European:

Eugen Tomac: Ați spun că este un vot împotriva Europei și ați cerut sesizarea Comisiei cu privire la începerea unei proceduri la CJUE. Sunteți lider politic în România. Cereți Guvernului României, care este reclamant privilegiat în această situația, să reclame la CJUE acest abuz, pentru că Consiliul UE nu poate bloca România.

Rareș Bogdan: Dle Tomac, vă asigur că Guvernul țării noastre va face acest lucru, pentru că este cea mai gravă nedreptate din ultimii 70 de ani care s-a întâmplat României și acest lucru va fi sancționat, iar Austria va suporta conscințele.

  • Anterior, Rareș Bogdan afirmase că „votul Austriei sfidează articolul 2 al tratatul Uniunii Europene, care spune că statul de drept este o valoare fundamentală”și „sfidează articolul 21 al tratatului de funcționare al Uniunii Europene referitor la libera circulație plus alte 20 de acte normative” și a cerut Comisiei Europene și Parlamentului European „să solicite CJUE constatarea încălcării de către Austria a aquis-ului și să facă demersuri pentru suspendarea dreptului său de vot”.

Video la minutul 18: