Președintele Ucrainei a propus organizarea în această iarnă a unui summit global pentru pace

Autor: Anca-Adriana Huza
Publicat: 19-12-2022 00:02

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus duminică organizarea în această iarnă a unui summit global pentru pace, apel lansat într-un mesaj video care Kievul spera să fie difuzat înainte de finala Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, deși părea puțin probabil ca FIFA să permită acest demers.

CNN a transmis vineri că Zelenski a cerut forului de conducere a FIFA să-l lase să transmită un mesaj de pace înainte de finală. "Am oferit lumii Formula Păcii. Absolut corect. Am oferit-o pentru că nu există campioni în război, nu poate fi nici remiză", a declarat Zelenski într-un mesaj video difuzat de cabinetul său.

Rusia a invadat Ucraina în februarie, în ceea ce numește "operațiune militară specială". Conflictul a ucis mii de civili și a strămutat milioane de persoane din casele lor distruse, informează Reuters, citată de Rador.

"Anunț inițiativa de a organiza, în această iarnă, un Summit Global al Formulei Păcii. Summit-ul pentru a uni toate națiunile lumii în jurul cauzei păcii globale. Tribunele stadioanelor se golesc după meci, iar după război orașele rămân goale", a declarat liderul ucrainean.

Zelenski dorea să transmită mesajul prin intermediul unei transmisiuni video înainte de finala dintre Argentina și Franța, pe stadionul Lusail din Doha, cu o audiență globală estimată la sute de milioane, a informat CNN.

FIFA nu a răspuns solicitărilor repetate de comentarii, dar părea puțin probabil să îi ofere lui Zelenski o platformă, având în vedere poziția organismului cu privire la mesaje politice la Cupa Mondială.

Consilierul prezidențial ucrainean, Mhailo Podoliak, a anunțat pe Twitter că FIFA "demonstrează o lipsă de înțelegere a dezastrului în care Federația Rusă trage lumea prin declanșarea unui război în Ucraina".

Rusia a lansat vineri peste 70 de rachete asupra Ucrainei într-unul dintre cele mai grele bombardamente de la începutul războiului, provocând pene de curent în al doilea oraș ca mărime și forţând întreruperi de urgenţă la nivel naţional.