FACIAS: Vinovații să fie trași la răspundere, dacă România va pierde bani din PNRR

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 19-12-2022 16:21

Nimeni nu va fi tras la răspundere, dacă România pierde bani din PNRR, este concluzia Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care cerut reprezentanților statului român să comunice transparent informații privind atragerea răspunderii administrative și disciplinare a angajaților care se fac vinovați de neîndeplinirea obiectivelor și neatingerea jaloanelor stabilite prin PNRR, cu consecința pierderii banilor alocați României pentru acestea.

„În cadrul proiectului  Transparență și Responsabilitate –  Monitorizarea PNRR”, prin care FACIAS monitorizează implementarea investiților și a reformelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și modul de cheltuire al banilor proveniți din PNRR (contractele încheiate, firmele care obțin fondurile, proiectele finanțate, cheltuieli, etc.) FACIAS a solicitat informații din partea instuțiilor statului cu privire la tragerea la răspundere a funcționarilor care se fac responsabili de neîndeplinirea  jaloanelor din anul 2022 - respectiv trimestrele I, II și III din PNRR și modalitatea de sancționare a persoanelor responsabile.

Din răspunsul primit de la Ministerul Transporturilor rezultă că nu s-a pus în discuție, până la această dată, atragerea răspunderii administrative persoanelor responsabile de neîndeplinirea jaloanelor din PNRR. În schimb, alte ministere ne-au comunicat că atragerea răspunderii administrative și disciplinare este în acord cu legislația specifică gestionării fondurilor europene”, arată FACIAS într-un comunicat de presă.

A doua cerere de plată pentru PNRR a fost trimisă cu două luni întârziere, iar termenele oficiale prevăd că o întârziere de șase luni în implementarea jaloanelor echivalează cu pierderea finanțării.

Dacă acest lucru se va întâmpla, vinovații ar trebui trași la răspundere, consideră FACIAS.

„ România a reușit transmiterea celei de - a doua cereri de plată, cu două luni întârziere, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului prevăzut de regulamentul Comisiei Europene, care stipulează că se pot solicita 2 cereri de plată pe an.

Există în continuare riscul ca România să piardă bani din PNRR, dacă s-a depășit termenul maximal de 6 luni pentru implementarea anumitor proiecte, hotărârea Comisiei Europene fiind decisivă.

FACIAS consideră că toți cei  care au contribuit la proasta gestionare și derulare a proiectelor trebuie să răspundă în fața legii și să plătească. În acest sens, va solicita sancționarea persoanelor responsabile din cadrul fiecărei instituții implicate în acest amplu proces, care au dat dovadă de nepăsare și incompetență.

Statul român și-a asumat un proiect pe care nu reușește să-l administreze eficient și a promis cetățenilor români rezultate și beneficii, iar acestea întârzie să apară.

Nu există nici comunicare, nici responsabili, nici sancțiuni”, subliniază FACIAS.