Publicaţia britanică The Guardian, ţinta unui atac cibernetic

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 21-12-2022 20:30

Conducerea publicaţiei le-a solicitat angajaţilor să muncească de la domiciliu pentru restul săptămânii, în aşteptarea rezolvării incidentului.

''Un incident grav ne-a afectat reţeaua şi sistemele informatice în ultimele 24 de ore'', au explicat directoarea generală a grupului media, Anna Bateson, şi redactorul-şef Katharine Viner, într-un mesaj adresat personalului şi publicat pe site-ul The Guardian.

''Credem că este vorba despre un atac de tip ransomware, dar continuăm să luăm în considerare toate posibilităţile'', au adăugat acestea.

Publicarea articolelor pe site-ul cotidianului britanic de stânga a continuat miercuri după-amiază, iar managementul spune că este ''încrezător'' că va putea publica ediţia de joi a ziarului.

În timpul unui atac cibernetic de tip ransomware, hackerii accesează reţeaua informatică a unei entităţi, după care criptează datele. Autorii atacului solicită apoi conducerii companiei, organizaţiei sau administraţiei plata unei răscumpărări, deseori sub formă de criptomonede, în schimbul decriptării datelor.