Ucrainenii rătăciți în Munții Maramureșului au refuzat să-și dezvăluie locația de frica unei interceptări

Autor: Ionel Dancu
Publicat: 25-12-2022 13:13
Actualizat: 25-12-2022 11:32

Salvatorii montani şi poliţiştii de frontieră au reluat duminică dimineața operaţiunile de căutare în Munţii Maramureşului (1.800 de metri altitudine) a patru cetăţeni ucraineni din cei şase care au încercat să ajungă în România, traversând graniţa alpină, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab, conform Agerpres.

„Din informaţiile pe care le avem în prezent, grupul s-a scindat: trei au pornit spre baza muntelui, pe teritoriul României, iar al patrulea, aflat în imposibilitatea de a se deplasa, a rămas în aşteptarea echipelor de salvare. Este foarte probabil ca distanţa între grup şi cetăţeanul ucrainean rămas să fie de aproximativ 5 kilometri", a spus Oana Pârcălab.

Conform acesteia, cinci poliţişti de frontieră s-au alăturat echipei de căutare. Directorul Salvamont Maramureş, Dan Benga, a precizat că echipa de căutare merge să îl extragă pe primul rănit de la care există coordonate.

"Este în viaţă. Cu hipotermie, dar conştient şi s-a putut comunica cu el în dimineaţa asta. A ales într-un final să ne asculte şi să ne ofere localizarea. Era circumspect cu localizarea, fapt care ne-a îngreunat căutarea enorm. (...) Mai sunt încă trei despre care nu ştim unde sunt fiindcă nu au semnal telefonic, iar unul dintre ei este, de asemenea, rănit", a afirmat Dan Benga.

Salvamont Maramureş şi Poliţia de Frontieră au fost alertate sâmbătă că mai mulţi cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România, traversând Munţii Maramureşului, s-au rătăcit din cauza condiţiilor meteo dificile.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, doi cetăţeni ucraineni aflaţi în şoc hipotermic au fost recuperaţi şi primesc îngrijiri medicale.