Spania se alătură țărilor care solicită călătorilor din China să prezinte teste negative pentru COVID-19 sau dovada vaccinării

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 30-12-2022 13:08

Persoanele care călătoresc din China în Spania vor fi obligate să prezinte teste negative pentru COVID-19 sau să dovedească faptul că au fost vaccinate cu schema completă împotriva bolii, a declarat vineri ministrul spaniol al Sănătăţii, transmite Reuters.

China a început luna aceasta să relaxeze cel mai strict regim anti-COVID-19 din lume, care a presupus lockdown-uri şi testări în masă, după o schimbare bruscă a politicii sale zero-COVID.

"La nivel naţional, vom implementa controale pe aeroporturi prin care li se va solicita tuturor pasagerilor care vin din China să prezinte un test negativ pentru COVID-19 sau dovada unei scheme complete de vaccinare", a declarat reporterilor ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

Noua măsură vine după ce Comitetul pentru securitate sanitară al UE s-a reunit joi pentru a discuta strategia comună a blocului european pentru atenuarea răspândirii virusului odată cu afluxul de vizitatori din China după ce ţara asiatică a ridicat majoritatea restricţiilor de călătorie, potrivit Agerpres.

Darias a adăugat că Spania se va coordona la nivel înalt cu alte ţări membre în vederea adoptării unei politici comune, insistând în acelaşi timp asupra unei revizuiri a condiţiilor actuale ce trebuie îndeplinite de călătorii care doresc să obţină aşa-numitul certificat digital COVID-19 al UE.

Anterior, ţări precum Italia, Coreea de Sud, Statele Unite, India, Malaysia, Taiwan şi Japonia au impus testarea obligatorie a vizitatorilor din China.

Presa de stat chineză a catalogat drept "discriminatorii" condiţiile impuse de mai multe ţări ca răspuns la creşterea numărului cazurilor de infectare cu COVID-19 în China.