SUA şi Coreea de Sud pregătesc reacţii comune la ameninţările Phenianului

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 04-01-2023 02:41

Statele Unite şi Coreea de Sud îşi coordonează acţiunile pentru a reacţiona la o serie de scenarii generate de Coreea de Nord, inclusiv riscul utilizării de arme nucleare de către regimul Kim Jong-Un, anunţă Casa Albă, potrivit site-ului Politico.com, citat de Mediafax.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi omologul său sud-coreean, Yoon Suk-Yeol, le-au cerut instituţiilor guvernamentale subordonte să elaboreze "reacţii eficiente şi coordonate la o serie de scenarii, inclusiv cel în care Coreea de Nord ar utiliza arme nucleare", a declarat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

"Statele Unite menţin angajamentul total în cadrul alianţei cu statul sud-coreean, furnizând o gamă largă de mijloace de disuasiune prin intermediul tuturor capabilităţilor de apărare", a subliniat Karine Jean-Pierre.

Preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-Yeol, a afirmat luni că Washingtonul şi Seulul analizează posibilitatea de a efectua exerciţii nucleare comune, dar informaţia a fost negată de preşedintele SUA. "Nu discutăm despre exerciţii militare comune", a confirmat Karine Jean-Pierre, amintind că statul sud-coreean nu deţine arme atomice.

Presa de stat de la Phenian a relatat că preşedintele Kim Jong-Un intenţionează să extindă arsenalul nuclear, după o serie de teste balistice efectuate în ultimele luni. Recent, Coreea de Sud a ameninţat că orice tentativă a Phenianului de a utiliza arme atomice "va aduce sfârşitul Administraţiei Kim Jong-Un". Armata americană a lansat, în trecut, avertismente similare.