Deputaţi francezi denunţă atacurile extremei drepte

Autor: Cătălin Lupășteanu
Publicat: 08-01-2023 22:49

"Solidaritate cu poporul brazilian, ale cărui instituţii sunt atacate de militanţi de extremă dreaptă. Iată unde conduce duce complotismul, delegitimarea unui preşedinte ales democratic şi punerea în discuţie a votului universal", a scris pe Twitter europarlamentarul macronist Stéphane Séjourné, şeful partidului Renaissance.

La stânga, liderul informal al Insoumis şi fost candidat la preşedinţie Jean-Luc Mélenchon a acuzat "extrema dreaptă" braziliană că "încearcă un puci în stil Trump împotriva noului preşedinte de stânga Lula". "Solidaritate cu democraţia braziliană!", a scris el pe aceeaşi reţea socială.

"Aşa este extrema dreaptă peste tot în lume! Până la urmă, întotdeauna refuzul democraţiei! Sprijin deplin pentru preşedintele #Lula!", a subliniat numărul unu al Partidului Socialist, Olivier Faure, de asemenea pe Twitter.

"6 ianuarie 2021 Washington, 8 ianuarie 2023 Brasilia. Scenariul este reprodus identic, cu o extremă dreaptă care refuză verdictul urnelor. Sprijin preşedintelui Lula pentru reinstalarea democraţiei în Brazilia", a adăugat colega sa Valérie Rabault, vicepreşedinte al Adunării Naţionale.

Sute de partizani ai fostului preşedinte de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro au invadat duminică Congresul, Palatul Prezidenţial şi Curtea Supremă la Brasilia, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Lula da Silva, a cărui alegere o resping.