Actor rus celebru, pus sub acuzare penală pentru declaraţii împotriva Rusiei: ironia sorții face că a jucat într-un film despre campania Uniunii Sovietice

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 09-01-2023 23:01
Actualizat: 10-01-2023 00:17

Actorul rus Artur Smolianinov a fost pus sub acuzare penală în ţara sa natală după ce ar fi făcut declaraţii "anti-ruse" într-un interviu acordat unui ziar, au anunţat luni autorităţile ruse, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

  • Context: Artur Smolianinov, care a jucat în filmul din 2005 "The 9th Company" despre campania militară a Uniunii Sovietice în Afganistan, a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută că ar lupta pentru Ucraina, nu pentru Rusia, dacă ar fi trebuit să participe la război. Smolianinov a anunţat în octombrie anul trecut că nu mai locuieşte în Rusia.

Declaraţiile sale - într-un interviu acordat Novaya Gazeta Europe, un ziar interzis în prezent în Rusia - au fost condamnate de mai mulţi parlamentari ruşi, unul dintre aceştia afirmând că actorului ar trebui să i se interzică participarea la toate filmele finanţate de statul rus.

"Voi face apel la Comitetul rus de Investigaţii pentru a cere deschiderea unei anchete penale împotriva acestui trădător", a declarat parlamentarul Biisultan Khamzaev pentru agenţia de presă RIA.

Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat luni că a deschis o anchetă penală împotriva lui Smolianinov după ce aceasta a oferit un interviu unei "publicaţii occidentale", dar nu a oferit alte detalii.

După lansarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, zeci de actori şi artişti ruşi au fugit în străinătate de teama de a nu încălca prevederile noilor legi ale Rusiei privind răspândirea de informaţii false despre războiul din Ucraina, despre care Moscova afirmă că este "o operaţiune militară specială", sau privind discreditarea armatei ruse.A