Bulgarii anunță că știu exact când în 2023 vor fi primiți în Schengen. La București doar ridicări din umeri

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 13-01-2023 10:22

După respingerea prin vot în Consiliul JAI a primirii României și Bulgariei în spațiul Schengen diplomația bulgară a pornit o campanie robustă de convingere a partenerilor europeni. La București au fost nervi, s-a trecut la boicot și doar ici și colo inițiative notabile de reluare a ofensivei diplomatice.

“1 octombrie este data care „s-ar putea eventual contura” pentru aderarea Bulgariei la Schengen”, a declarat ministrul bulgar al afacerilor externe, Nikolai Milkov, în cadrul unei interpelări deschise în comisia parlamentară de resort, relatează Standard preluat de Agerpres.

De la începutul anului, Suedia a preluat președinția rotativă a UE, dar prioritățile evidențiate de Stockholm nu includ extinderea zonei de călătorie fără vize.

Suedia sprijină extinderea spațiului Schengen, care a fost confirmată și după alegerile din această țară, a declarat ministrul bulgar Nikolai Milkov. El a avut o conversație cu ambasadoarea Suediei în Bulgaria. Aceasta a răspuns că doar prioritățile consensuale și incontestabile au fost aduse în prim-plan pentru președinția europeană a Suediei. „M-a asigurat că Suedia va continua să lucreze pentru extinderea Schengen, iar faptul că prioritatea nu este înregistrată oficial ca atare nu înseamnă că Suedia nu va sprijini dezvoltarea procesului de extindere a Schengen”.

Se așteaptă clarificarea exactă a situației legat de ceea ce Țările de Jos se așteaptă să vadă în viitorul raport privind Bulgaria și pregătirea Ministerului Afacerilor Externe pentru a răspunde la toate întrebările în timpul verificării: „sistemele electronice, activitatea serviciilor consulare, orice ar verifica acestea, trebuie să fie în conformitate, și nu corespundă nu cu cerințele din prezent, ci cu cele de la data posibilei noastre aderări, care ar putea fi 1 octombrie 2023”, a comentat ministrul Milkov.