R.Moldova intră în zona fierbinte. Procesul de integrare a în UE nu înseamnă doar 'copy-paste'

Autor: Ionel Dancu, Reporter
Publicat: 14-01-2023 06:10

Procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE) va dura câţiva ani, iar armonizarea legislaţiei nu înseamnă doar un "copy-paste" după textul legislaţiei europene.

Pe lângă adoptarea legilor de către autorităţile moldovene, UE va analiza şi evalua modul în care acestea funcţionează, a declarat şeful delegaţiei UE la Chişinău, Janis Mazeiks, în cadrul unui eveniment de prezentare a unui manual privind practicile de armonizare a legislaţiei ca element-cheie în procesul de integrare europeană, informează Radio Chişinău, conform Agerpres.

Potrivit lui Janis Mazeiks, procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană va dura câţiva ani, Chişinăul confruntându-se în prezent cu o sarcină dificilă în acest sens.

Diplomatul european a subliniat că procesul de aderare nu se sfârşeşte odată cu aprobarea legislaţiei. Janis Mazeiks a precizat că în 2023 Uniunea Europeană va evalua alinierea legislaţiei Republicii Moldova la cea europeană şi va analiza nu doar actele legislative, dar şi modul în care acestea funcţionează.

Întrebat cum vede integrarea Republicii Moldova în blocul comunitar în contextul problemei transnistrene, şeful delegaţiei UE a precizat că factorul de timp este un răspuns-cheie la această situaţie, precizând că regiunea transnistreană va fi luată în calcul în procesul de aderare.

La rândul său, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Vladimir Cuc, a declarat că anul 2023 va fi unul intens, urmând ca în toamnă să fie publicat primul raport care va arăta progresul la fiecare capitol de aderare a Republicii Moldov.