'Teroriștii', băgați în față de Erdogan: Condiția pentru ca Turcia să aprobe aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 16-01-2023 23:34

Suedia şi Finlanda trebuie să deporteze sau extrădeze în Turcia până la 130 de 'terorişti' înainte ca parlamentul de la Ankara să le aprobe cererile de aderare la NATO, a transmis preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Turcia afirmă că Suedia, în special, trebuie să adopte o atitudine mai clară împotriva a ceea ce Ankara consideră a fi terorişti, în principal militanţi kurzi şi un grup pe care îl acuză de tentativa de puci din 2016.

'Noi am spus: uitaţi, dacă nu ni-i predaţi pe teroriştii voştri, nu o putem trece prin parlament (ratificarea cererii de aderare la NATO - n.red.)', a afirmat Erdogan duminică seara, referindu-se la o conferinţă de presă comună avută în noiembrie cu prim-ministrul suedez Ulf Kristersson.

'Pentru ca aceasta să treacă prin parlament, înainte de toate trebuie să ne predaţi mai mult de 100, în jur de 130 dintre aceşti terorişti', a continuat preşedintele turc.

Suedia şi Finlanda au semnat în iunie 2022 un acord tripartit cu Turcia menit să depăşească obiecţiile acesteia.

Ca parte a acordului, cele două ţări scandinave s-au angajat să ia în considerare 'cu celeritate şi în detaliu cererile nerezolvate de deportare sau extrădare a suspecţilor de terorism', ţinând cont de informaţiile primite de la Turcia şi cu respectarea legislaţiei europene.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat sâmbătă că timpul se scurge pentru ca parlamentul turc să ratifice cererile Suediei şi Finlandei înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare aşteptate în luna mai.

Luni, Kristersson a afirmat că ţara sa se află într-o 'poziţie bună' pentru a-şi asigura ratificarea de către Turcia a cererii sale.