Ambasada Rusiei în Suedia îl sfidează pe Putin și publică o hartă în care Crimeea aparține de Ucraina (Foto)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 18-01-2023 09:44
Actualizat: 19-01-2023 00:44

Ambasada Rusiei în Suedia a distribuit marți o hartă a Europei care arată Ucraina cu granițele sale recunoscute la nivel internațional, ceea ce contravine pretențiilor teritoriale nerecunoscute ale președintelui rus Vladimir Putin în această țară, transmite Business Insider.

În 2014, Rusia a invadat Ucraina și a anexat ilegal Crimeea - o peninsulă la Marea Neagră. Anexarea Crimeei a stârnit proteste în întreaga lume și a provocat o prăpastie între Moscova și Occident.

În februarie anul trecut, Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, iar în septembrie, chiar în timp ce războiul făcea ravagii, Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie - în urma unor referendumuri care au fost denunțate ca fiind un simulacru de către liderii din întreaga lume. La vremea respectivă, Putin a anunțat că există "patru noi regiuni ale Rusiei". Deși Putin susține că aceste regiuni fac parte din Rusia, teritoriile nu sunt controlate sau ocupate în totalitate de forțele rusești.

Harta împărtășită de ambasada Rusiei în Suedia, care pretindea că arată prețurile la gaze în Europa, nu reprezenta aceste regiuni ca fiind teritoriu rusesc.

Kremlinul a luat măsuri extreme pentru a cenzura informațiile despre războiul din Ucraina, transformând în infracțiune răspândirea de "informații false" despre armata rusă - care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare. Nu este clar dacă această hartă încalcă această lege, dar criticii războiului din Ucraina au ajuns în spatele gratiilor.

Ambasada Rusiei în Suedia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Business Insider.