Nave militare din Rusia şi China vor organiza în februarie manevre comune în Oceanul Indian

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 20-01-2023 03:05

Rusia şi China vor efectua manevre navale în apele teritoriale ale Africii de Sud, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, scrie Mediafax.

Forţele Navale din Africa de Sud au anunţat joi un "exerciţiu maritim multinaţional" cu Rusia şi China, în perioada 17-27 februarie, în largul portului Durban şi în Golful Richards, potrivit agenţiei The Associated Press.

Anunţul confirmă intensificarea relaţiilor Chinei şi Rusiei cu Africa de Sud, cea mai dezvoltată naţiune din Africa, pe fondul tensiunilor generate de invazia militară rusă în Ucraina şi al instabilităţii financiare mondiale. Forţele Naţionale de Apărare sud-africane au anunţat că exerciţiile maritime vor "consolida" relaţiile de cooperare între Africa de Sud, Rusia şi China. Obiectivul manevrelor maritime este "schimbul de experienţă la nivel operaţional şi teoretic", subliniază armata sud-africană.

Conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung, China va trimite două fregate la exerciţiile maritime din Africa de Sud. Numărul navelor care vor fi trimise de Rusia nu se cunoaşte deocamdată.

Anunţul despre exerciţiile navale a fost făcut cu câteva zile înaintea vizitei în Africa de Sud a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care se va întâlni cu omologul său sud-african, Naledi Pandor.

Decizia Africii de Sud de a găzdui aceste exerciţii navale cu Rusia şi China riscă să afecteze poziţia oficială de neutralitate faţă de invazia militară rusă în Ucraina.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, l-a primit în septembrie 2022 la Casa Albă pe omologul său sud-african, Cyril Ramaphosa, iar unul dintre subiecte s-a referit la disensiunile privind abordarea faţă de războiul Rusiei în Ucraina. Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a vizitat Africa de Sud în 2022.

Numeroşi experţi în relaţii internaţionale au atras atenţia frecvent asupra iniţiativelor Chinei şi Rusiei de intensificare a influenţei pe continentul african.