Ambasadorul Suediei la Ankara, o nouă convocare în fața ministrul turc de externe. Motivul din spatele acestei atitudini

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 21-01-2023 05:47

Ambasadorul Suediei la Ankara a fost convocat din nou de ministrul turc de externe vineri, în ajunul unei manifestaţii anti-turce programate sâmbătă la Stockholm, au informat surse diplomatice, scrie AFP, citat de Agerpres.

Un extremist de dreapta cu dublă cetăţenie suedeză şi daneză, cunoscut pentru provocările sale, a solicitat şi a obţinut permisiunea de a manifesta sâmbătă în faţa ambasadei Turciei din capitala Suediei.

Rasmus Paludan şi-a exprimat intenţia de a "arde Coranul" în faţa legaţiei.

Este a doua oară în câteva zile când reprezentantul Suediei la Ankara este convocat de Ministerul de Externe, după difuzarea săptămâna trecută a unui videoclip în care se vede un manechin spânzurat, identificat drept preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Această punere în scenă a fost realizată de un grup apropiat Comitetului Rojava, sprijin pentru kurzii din Siria.

Turcia blochează aderarea Suediei - şi a Finlandei - la NATO din mai, acuzându-le că adăpostesc activişti şi simpatizanţi kurzi pe care îi numeşte "terorişti", în special pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestuia din nordul Siriei şi Irak.

O manifestaţie pro-kurdă este, de asemenea, prevăzută sâmbătă în Suedia, reaminteşte AFP.