Ucraina anunță că Ungaria nu face ce vrea ea în UE și nu poate bloca sancțiunile la adresa Rusiei

Autor: Loredana Codruț
Publicat: 23-01-2023 20:53

Ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană, Vsevolod Cecenţov, susţine că Ungaria nu va putea folosi în mod constant dreptul de veto în deciziile comune ale țărilor membre, în special în ceea ce privește Kievul. Potrivit diplomatului, pentru a putea folosi acest drept, Budapesta va avea nevoie de argumente raționale. "Ungaria, la fel ca toate statele membre UE, încearcă să-și protejeze interesele. Dar destul de des încearcă să facă acest lucru în detrimentul altora, inclusiv al Ucrainei, iar Ucraina devine ostatică a acestor situații dificile din interiorul UE. Prin urmare, aceştia (reprezentanţii ungari, n.r.) pot încerca să blocheze orice.

Dar oare au posibilitatea să facă asta? Întotdeauna este un echilibru. Dacă treci anumite linii roșii, nu mai ești băgat în seamă și te trezeşti izolat" - a explicat reprezentantul Ucrainei la UE. Potrivit diplomatului, Budapesta va avea nevoie de argumente raţionale pentru a bloca noi sancţiuni europene împotriva Rusiei. "Au existat deja încercări ale Ungariei de a ridica un semn de întrebare cu privire la extinderea sancțiunilor împotriva unui grup de oameni - oligarhi ruși. Această încercare a eșuat. Desigur, trebuie luată o decizie, dar asta indică faptul că Ungaria nu are argumente reale care să explice de ce se opune continuării unor astfel de sancțiuni. Argumentul 'nu vreau' ​​nu funcționează așa în UE" - a adăugat Cecenţov.

Diplomatul ucrainean a mai menţionat că un stat trebuie să demonstreze de ce o decizie este importantă nu doar pentru ţară, ci pentru întreaga UE, să o argumenteze și să obțină o majoritate. "Cred că acest lucru (intenţia Ungariei de a bloca sancţiunilor UE, n.r.) este sortit eșecului" - a mai declarat ambasadorul. Diplomatul ucrainean a făcut aceste declaraţii în contextul în care, în urmă cu două zile, presa a relatat că Ungaria blochează acordarea de către UE a 500 de milioane de euro drept sprijin militar pentru Ucraina. De asemenea, Budapesta a criticat sancțiunile UE împotriva Rusiei și și-a folosit dreptul de veto pentru a elimina anumite prevederi din pachetele de sancţiuni votate inclusiv de Ungaria.