Un inginer chinez a fost condamnat la opt ani de închisoare în SUA într-un caz de spionaj economic

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 26-01-2023 08:51

Un inginer chinez a fost condamnat miercuri la opt ani de închisoare în SUA pentru că a furnizat Beijingului informaţii despre profilul unor experţi americani cu scopul de a fi recrutaţi, relatează AFP.

Ajuns în 2013 pe teritoriul SUA cu o viză de student, Ji Chaoqun a fost acuzat că a identificat oameni de ştiinţă şi ingineri americani care ar putea fi recrutaţi de serviciile de informaţii chineze, potrivit Agerpres.

El a fost arestat în septembrie 2018 pentru că le-a furnizat acestor servicii informaţii despre profilul a opt persoane, toate naturalizate americane şi originare din China sau Taiwan, şi dintre care unele colaborau cu sectorul Apărării din SUA.

El a fost declarat vinovat în septembrie pentru că a acţionat ilegal ca agent al unui guvern străin şi pentru că a furnizat declaraţii false, după un proces de două săptămâni la Chicago.

Conform Departamentului Justiţiei din SUA, Ji Chaoqun a acţionat sub coordonarea lui Xu Yanjun, un agent secret chinez condamnat la 20 de ani de închisoare în SUA pentru că a încercat să sustragă tehnologii de la companii aerospaţiale americane şi franceze.

Acest agent a fost declarat vinovat în noiembrie 2021 pentru că, începând din 2013, a încercat să obţină informaţii pentru China despre mai multe companii aeronautice, printre care grupul american General Electric Aviation şi grupul francez Safran, care colabora cu GE la dezvoltarea unui motor.