Ucrainenii se pregătesc de răzbunarea sângeroasă a rușilor: mesaje de alertă, curent electric oprit și mobilizare totală

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 26-01-2023 11:22

Oficialii din Ucraina au declarat alertă de raid aerian în întreaga țară, inclusiv la Kiev, înaintea unui atac major anticipat de către forțele rusești.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, a declarat că armata lui Vladimir Putin "se pregătește să lanseze un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei cu ajutorul avioanelor și navelor".

Acest lucru vine după ce s-a anunțat că Germania va furniza Ucrainei 14 tancuri Leopard 2 și a dat aliaților permisiunea de a le trimite și ei pe ale lor - în ciuda amenințărilor Rusiei - în timp ce SUA a confirmat că va trimite peste 31 de tancuri M1 Abrams și va oferi instruire trupelor țării.

"Amenințarea unui atac cu rachete", a declarat Mykola Lukașuk, șeful Consiliului regiunii Dnipropetrovsk, pe Telegram. "Rămâneți în locuri sigure până la sfârșitul alertei. Amenințarea nu s-a încheiat". Lukașuk i-a îndemnat pe alții pe Telegram să nu raporteze locațiile posibilelor interceptări de către apărarea aeriană ucraineană. "Nu ajutați inamicul", a spus el. "Așteptați informații oficiale".

În sudul regiunii Mykolaiv, au existat, de asemenea, rapoarte oficiale privind posibilele focuri de armă rusești. "Ei scriu că trei grupuri de mopede [drone de atac Shahed] au decolat deja", a declarat Vitaliy Kim, șeful administrației militare regionale Mykolaiv, pe Telegram. "Escrocii mărunți nu au putut veni cu ceva mai bun de ziua de naștere a celui mai bun președinte".

În regiunea nord-estică Harkov, administratorul militar a avertizat locuitorii să rămână în adăposturile lor: "Există o amenințare de atacuri cu rachete. Nu ignorați alarmele".

În regiunea centrală Kirovohrad, administratorul militar a declarat pe Telegram: "Nivelul de amenințare cu rachete rămâne ridicat".

Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina a întrerupt joi de urgență energia electrică în mai multe regiuni, inclusiv în Kiev, "din cauza amenințării unui atac cu rachete", a anunțat firma. Într-o postare pe Telegram, grupul DTEK a declarat că întreruperile de curent în capitală, Odesa și Dnipropetrovsk au fost "o măsură preventivă necesară pentru a evita daune semnificative la infrastructura energetică dacă rachetele inamice își ating ținta". Sirenele de raid aerian au sunat joi dimineață în toate părțile Ucrainei, inclusiv la Kiev.