Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului: Holocaustul - consecinţa unei ideologii rasiale

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 26-01-2023 17:50

Holocaustul reprezintă consecinţa directă a unei ideologii rasiale, în numele căreia a fost creată o "industrie a morţii", au transmis reprezentanţii Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (I.N.S.T.) al Academiei Române, în mesajul cu prilejul Zilei Internaţionale a Comemorării Victimelor Holocaustului, informează Agerpres.

Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului a adus un omagiu memoriei victimelor Holocaustului. Conform unui comunicat al acestui institut transmis, joi, AGERPRES, lagărul nazist de la Auschwitz-Birkenau este "unul dintre numeroasele locuri ale morţii, construite de industria terorii" pentru realizarea "Soluţiei finale", adică cea exterminării evreilor, pentru că erau consideraţi o "rasă inferioară".

I.N.S.T. consideră cultivarea memoriei Holocaustului ca o parte fundamentală a activităţii de promovare şi apărare a valorilor democratice. Combaterea antisemitismului, prin intermediul studiilor istorice şi al evenimentelor ştiinţifice menite a scoate la lumină adevărul istoric, este un obiectiv asumat de Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, potrivit reprezentanţilor institutului.

Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului a fost aleasă de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a marca eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare de la Auschwitz-Birkenau în 1945.

I.N.S.T. salută alegerea de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru acest an a temei "Acasă şi apartenenţă" ("Home and Belonging"), care "evidenţiază nevoile umane multidimensionale ale victimelor crimelor, atrocităţilor şi pericolele discursului instigator la ură, antisemitismului, denaturarea şi negarea Holocaustului".