Compania americană de gaze naturale lichefiate Sempra Infrastructure încheie un parteneriat cu PKN ORLEN din Polonia

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 27-01-2023 00:13

Compania americană de GNL Sempra Infrastructure a încheiat un contract de vânzare-cumpărare pe termen lung (SPA) cu rafinăria de petrol și retailerul de benzină polonez PKN ORLEN pentru furnizarea de GNL din proiectul Port Arthur LNG Phase 1, aflat în curs de dezvoltare în Jefferson County, Texas, scrie offshore-energy.biz.

În cadrul SPA, PKN ORLEN, care a achiziționat recent Polish Oil & Gas Company (PGNiG), a convenit să cumpere aproximativ 1 milion de tone pe an (mtpa) de GNL din proiectul Port Arthur LNG Phase 1, în regim free-on-board, pe o perioadă de 20 de ani.

Prin acest acord, capacitatea de preluare de GNL proiectată pentru proiectul din faza 1 este acum complet subscrisă cu 10,5 mtpa în cadrul unor acorduri obligatorii pe termen lung, a declarat Sempra.

"Suntem încântați de parteneriatul cu PKN ORLEN, cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, care continuă să caute surse de aprovizionare diversificate și pe termen lung cu surse de energie sigure", a declarat Justin Bird, CEO al Sempra Infrastructure.

"Cu capacitatea de preluare pe termen lung pentru Faza 1 vândută acum în baza unor acorduri obligatorii, ne așteptăm să atingem FID în cursul acestui trimestru și să începem construcția proiectului Port Arthur LNG Faza 1 pentru a contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de GNL în Europa și în restul lumii."

Printre celelalte acorduri obligatorii pe termen lung ale Sempra se numără cele încheiate cu RWE, ConocoPhillips, INEOS și ENGIE.

Compania se concentrează acum pe finalizarea etapelor rămase necesare pentru a-și atinge obiectivul de a lua o decizie finală de investiție pentru faza 1 a proiectului Port Arthur LNG în primul trimestru al anului 2023, cu primele livrări de încărcături preconizate în 2027.

Proiectul Port Arthur LNG Phase 1 este autorizat și se preconizează că va include două trenuri de lichefiere a gazelor naturale și rezervoare de depozitare a GNL și instalații asociate, capabile să producă, în condiții optime, până la aproximativ 13,5 mtpa de GNL. Un proiect de dimensiuni similare, Port Arthur LNG Phase 2, este, de asemenea, poziționat competitiv și se află în curs de comercializare și dezvoltare activă.