Două autospeciale de terapie intensivă vor intra în dotarea SJU Baia Mare

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 30-01-2023 23:51

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, urmează să fie dotat cu două autospeciale de terapie intensivă pentru a acoperi distanţele mari în cazul unor intervenţii dificile, a anunţat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

Decizia achiziţionării celor două autospeciale pentru terapie intensivă a fost luată în urma consultărilor purtate cu managerul SJU Baia Mare, potrivit Agerpres.

"Am luat decizia împreună cu domnul director Oros (managerul SJU Baia Mare - n.red.) ca anul acesta să investim şi în două autospeciale de terapie intensivă mobilă, astfel încât să putem răspunde tuturor cazurilor speciale, cum a fost şi acum nefericitul eveniment de la Botiza (copil şi adulţi cu arsuri grave - n.red.), accidente de maşină sau alte situaţii de genul ăsta. În acest moment mai avem o singură autospecială de terapie intensivă funcţională în judeţul Maramureş", a spus Ionel Bogdan.

Potrivit acestuia, una dintre autospeciale va fi parcată în municipiul Sighetu Marmaţiei, pentru a reduce timpul de intervenţie în oraşele, satele şi comunele situate în zona de deal a judeţului.

" Dacă luăm în considerare timpii de deplasare din municipiul Baia Mare spre comuna Poienile de sub Munte (140 de km şi traversarea a doi versanţi muntoşi, rutier - n.red.), de exemplu, sau Vişeu ori invers sunt foarte mari. Drept urmare e nevoie ca în Maramureşul istoric să avem cel puţin o autospecială care să răspundă imediat cazurilor de accidente, infarct sau alte tipuri de afecţiuni care necesită terapie intensivă mobilă de urgenţă", a precizat Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ Maramureş a menţionat că SJU Baia Mare a prospectat piaţa privind posibilitatea achiziţionării celor două autospeciale, însă a descoperit că există un număr mic de producători la nivel mondial, iar costul de achiziţie ar putea fi ridicat.