Exportul bulgar către România a crescut cu peste 40 la suta

Autor: Radu Pop, Redactor
Publicat: 31-01-2023 07:28

Exportul Bulgariei către România a crescut cu peste 40% în primele zece luni ale anului trecut și sare de 4 miliarde de euro. Acest lucru a devenit clar în cadrul unei întâlniri dintre ministrul bulgar al economiei și industriei, Nikola Stoianov, și Ambasadorul României în Bulgaria, Excelența Sa Brândușa Ioana Predescu.

„Schimburile comerciale în aceeași perioadă s-au ridicat la 7,247 miliarde de euro, depășind previziunile noastre inițiale de 7 miliarde de euro pentru întregul an 2021”, a subliniat ministrul Stoianov. Companiile bulgare sunt deja lideri în anumite ramuri ale pieței românești și au o pondere semnificativă în asigurări și chiar în creditare în România. „Investițiile bulgare în România sunt de câteva ori mai numeroase decât investițiile românești în Bulgaria, iar aceasta este o tendință pe care sper să o schimbăm prin eforturi comune”, a adăugat Nikola Stoianov.

Cele două țări au convenit asupra mai multor inițiative comune în 2023, pentru a stimula schimburile comerciale și investițiile între cele două țări. De asemenea, este planificată organizarea unei reuniuni a Grupului de lucru cu experți din cele două ministere economice în a doua jumătate a anului 2023 pentru consultări și cooperare în vederea intensificării cooperării economice bilaterale.

Bulgaria și România pot face schimb de experiență în dezvoltarea parcurilor industriale și în politicile de atragere a investițiilor, s-a comentat în cadrul întâlnirii. Excelenta Sa Brândușa Predescu a prezentat experiența lor de screening permanent al investițiilor străine și s-a angajat să ofere mai multe informații.

Un alt subiect de discuție a fost și raportarea indicatorilor de către institutele de statistică din cele două țări. Cele două instituții colaborează pe baza unui memorandum semnat, dar este nevoie de o revizuire mai detaliată a datelor, a subliniat partea română.

La discuția de luni a participat viceministrul bulgar al economiei și industriei, Dimităr Dancev, precum și consilierul economic la Ambasada României în Bulgaria, Radu Moldovan.