Putin vrea să bage la pușcărie un celebru jurnalist care a criticat bombardamentele de la Mariupol: Condamnare de 8 ani

Autor: Remus Vlad, Redactor
Publicat: 01-02-2023 18:13
Actualizat: 01-02-2023 20:50

Un tribunal din Moscova l-a condamnat miercuri la opt ani de închisoare pe un cunoscut jurnalist rus, Aleksandr Nevzorov, care a fost acuzat de răspândire de "ştiri false" despre armata rusă, fiind judecat în lipsă, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Procurorii ceruseră o pedeapsă cu nouă ani de închisoare.

Instanţa a constatat că Nevzorov, în vârstă de 64 de ani, a fost "motivat de ură politică" atunci când, în martie anul trecut, în postări pe reţele sociale, a acuzat forţele armate ale Rusiei că au bombardat în mod deliberat o maternitate din oraşul ucrainean Mariupol, afirmaţie despre care Moscova spune că este falsă.

Nevzorov, care are un canal YouTube cu aproape 2 milioane de abonaţi, a calificat ancheta drept ridicolă şi a părăsit Rusia împreună cu soţia sa, în martie anul trecut.

Instanţa a decis miercuri ca Aleksandr Nevzorov să fie trimis într-o colonie penitenciară, dacă se va întoarce vreodată în Rusia, şi să i se interzică să gestioneze conţinut pe internet timp de patru ani.

"Nu cred că Rusia va mai exista peste nouă ani", a reacţionat jurnalistul la verdict.

El a spus că nu are planuri de a se întoarce în ţară şi că preşedintele Vladimir Putin conduce "o dictatură bazată pe mizerie, sânge şi denunţuri".

Alekandr Nevzorov, care şi-a făcut un nume ca prezentator al emisiunii de ştiri de pionierat "600 de secunde", în contextul deschiderii societăţii sovietice sub Mihail Gorbaciov, şi care a fost, de asemenea, membru al parlamentului rus, a primit cetăţenia ucraineană după ce a denunţat public invazia Rusiei, numind războiul o "crimă" şi Ucraina victima acestuia.

Cazul împotriva sa a fost intentat în temeiul unei legi adoptate la opt zile după invazie, care a stabilit pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea intenţionată de informaţii false despre armată.

De atunci, Rusia a blocat accesul la site-urile de ştiri care publică conţinut în dezacord cu linia oficială privind conflictul, în timp ce zeci de agenţii de presă ruseşti şi internaţionale au părăsit ţara.

Miercuri, într-un alt caz de reprimare a libertăţii presei, biroul procurorului general a declarat că platforma de opoziţie cu sediul în străinătate Forumul Rusia Liberă este o organizaţie "indezirabilă" care reprezintă "o ameninţare la adresa ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse". Forumul, printre ai cărui membri importanţi se numără fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, a organizat mai multe reuniuni în capitala lituaniană Vilnius, inclusiv o conferinţă împotriva războiului la sfârşitul anului trecut.

Organizaţiilor "indezirabile" li se interzice să funcţioneze în Rusia, iar persoanele care le susţin sau le promovează activităţile riscă să fie urmărite penal.