Poluarea atmosferică în Thailanda a depăşit limitele de siguranţă - Rezidenţii au fost sfătuiţi să rămână în locuinţe

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 02-02-2023 15:37

Poluarea atmosferică în Bangkok şi în provinciile thailandeze învecinate a depăşit joi nivelurile de siguranţă, iar autorităţile le-au recomandat rezidenţilor să rămână în locuinţe şi să evite activităţile solicitante în aer liber, informează Reuters.

Concentraţia particulelor atmosferice în suspensie PM2.5, nocive pentru sănătate umană, înregistrată în capitala thailandeză era de 14 ori mai mare decât nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe locul al şaselea la nivel global, potrivit IQAir, o platformă elveţiană pentru monitorizarea aerului, informează Agerpres.

Potrivit Departamentului pentru controlul poluării din Thailanda, ''condiţiile atmosferice stagnante'' exacerbează emisiile autovehiculelor, precum şi incendiile sezoniere pe terenuri agricole.

''Trebuie să intensificăm (eforturile pentru abordarea poluării) prin a-i încuraja pe oameni să muncească de acasă. În cazul şcolilor... ar trebui să evite activităţile în aer liber pentru a preveni efectele asupra sănătăţii copiilor'', a precizat directorul general al departamentului într-o conferinţă de presă.

Rezidenţii s-au plâns de vizibilitate slabă şi de dificultăţi de respiraţie.

''Simt că mă ard ochii. Abia văd atunci când trebuie să merg pe motocicletă cu vântul în faţă'', a spus Kanjanaporn Yampikul, în vârstă de 51 de ani, care conduce o motoclicletă-taxi.

OMS recomandă, potrivit unor noi reglementări adoptate anul trecut, ca valorile medii anuale ale PM2.5 să nu fie mai mari de 5 micrograme pe metru cub după schimbarea reglementărilor anul trecut, subliniind că până şi concentraţiile scăzute provoacă riscuri semnificative pentru sănătate. Nivelul înregistrat în Bangkok şi în regiunile învecinate este în prezent de 70,5 micrograme per metru cub.

În fiecare an, expunerea la poluarea atmosferică exterioară provoacă, potrivit estimărilor, 4,2 milioane de decese premature, potrivit OMS.