Ministrul polonez al sportului anunță că 40 de țări ar putea boicota Jocurile Olimpice de la Paris

Autor: Daniel Mihai Dragomir
Publicat: 03-02-2023 07:26

Până la 40 de țări ar putea boicota viitoarele Jocuri Olimpice, ceea ce ar face ca întregul eveniment să fie inutil, a declarat ministrul polonez al sportului și turismului, Kamil Bortniczuk, anunță BBC, citat de Mediafax.

Comentariile sale au fost făcute după ce Polonia, Lituania, Estonia și Letonia au respins împreună un plan al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) de a permite rușilor și bielorușilor să concureze în 2024.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile Olimpice de la Paris dacă acest lucru se va întâmpla. Dar CIO a declarat joi că orice boicot ar însemna doar "pedepsirea sportivilor".

Bortniczuk a declarat că el crede că ar fi posibil să se formeze o coaliție de 40 de țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite și Canada, pentru a susține un blocaj al planurilor CIO înainte de o reuniune pe 10 februarie.

El a adăugat: "Având în vedere acest lucru, nu cred că ne vom confrunta cu decizii dificile înainte de Jocurile Olimpice și, dacă ar fi să boicotăm Jocurile, coaliția din care vom face parte va fi suficient de largă pentru a face inutilă desfășurarea Jocurilor".

Săptămâna trecută, CIO a anunțat că va "explora o cale" pentru a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze la Paris sub un steag neutru, adăugând că "niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său".

Anunțul CIO a stârnit multe nemulțumiri internaționale

Măsura a stârnit nemulțumiri, guvernul britanic afirmând că acest plan este "la mare distanță de realitatea războiului".

Ministrul ucrainean al sporturilor, Vadym Guțuțeaț, a declarat că organismele sportive ale țării trebuie să "consolideze comunicarea" cu federațiile internaționale pentru a menține interdicția impusă sportivilor ruși și belaruși, care a fost impusă de către comitetul executiv al CIO imediat după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Cu toate acestea, președintele CIO, Thomas Bach, a declarat de atunci că aceasta a fost doar o măsură de "protecție" a acestor sportivi, iar acum insistă că aceștia nu ar trebui să fie discriminați.

Joi, miniștrii sporturilor din Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au declarat că "orice efort al Comitetului Internațional Olimpic de a readuce sportivii ruși și bieloruși să concureze, chiar și sub un steag neutru, ar trebui respins".

Ei au adăugat: "Eforturile de a readuce atleții ruși și belaruși la competițiile sportive internaționale sub vălul neutralității legitimează deciziile politice și propaganda generalizată a acestor țări".

Și au cerut "tuturor organizațiilor și federațiilor sportive internaționale" să elimine sportivii ruși și belaruși din competițiile internaționale până la încheierea războiului.

Opinia Statelor Unite

Guvernul Statelor Unite a declarat că susține suspendarea organismelor de conducere a sportului rus și belarus din organizațiile sportive internaționale și încurajează, de asemenea, organizațiile să nu mai transmită evenimente în cele două țări.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a adăugat că, în cazul în care sportivilor li se permite să participe la evenimente precum Jocurile Olimpice, ar trebui să fie în calitate de sportivi neutri și "ar trebui să fie absolut clar că ei nu reprezintă statele rus sau belarus".

CIO a reiterat că nu au avut loc încă discuții privind revenirea sportivilor ruși și belaruși în competiții și a avertizat Ucraina și alte națiuni cu privire la implicațiile amenințării cu boicotarea.

"Amenințarea cu boicotarea Jocurilor Olimpice, pe care CNO al Ucrainei o ia în considerare în prezent, contravine fundamentelor mișcării olimpice și principiilor pe care le reprezintă", a scris CIO într-un document publicat joi.