Ucraina 'trebuie să se pocăiască de păcatele vechi și să corecteze crimele actuale' – liderul partidului de guvernământ din Georgia atacă dur Ucraina

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 03-02-2023 22:26
Actualizat: 03-02-2023 21:42

După cererea Kievului ca Mihail Saakașvili să fie predat Ucrainei, aflat în stare gravă în timp ce se află într-o închisoare georgiană, Tbilisi a spus că Ucraina trebuie mai întâi „să se pocăiască de păcatele sale" pentru a critica autoritățile georgiene, transmite liderul partidului de guvernământ din Georgia Irakli Kobahidze, relatează publicația Novosti-Gruzia, potrivit presei ucrainene.

Nemulțumirile liderului din Georgia

"Înainte ca reprezentanții autorităților ucrainene să vorbească despre orice, ei trebuie să se pocăiască de păcatele vechi, să corecteze crimele actuale și abia apoi să treacă la altceva", a declarat deputatul georgian. Potrivit acestuia, Ucraina "l-a ținut pe criminalul Saakașvili în țara sa de ani de zile" și se presupune că în Ucraina există încă "aproximativ o duzină de criminali proeminenți, inclusiv cei implicați în tortură și crime similare", care au fost deja condamnați în Georgia. "Mai mult decât atât, unii dintre acești criminali dețin poziții foarte înalte în autoritățile ucrainene", a adăugat Kobahidze, dar nu a dat nume.

Anterior, președintele georgian Salome Zurabishvili a declarat că detenția fostului președinte georgian Mihail Saakașvili nu determină perspectivele europene ale țării.

Consiliul Europei: E „deținut politic!”

Consiliul Europei a cerut anul trecut eliberarea lui Saakaşvili şi a afirmat că îl consideră drept "deţinut politic". Organizaţia neguvernamentală Amnesty International a calificat tratamentul aplicat lui Saakaşvili drept "aparentă răzbunare politică".

Întorcându-se clandestin în Georgia înaintea alegerilor locale de la începutul lunii octombrie 2021, Mihail Saakaşvili fusese arestat imediat pentru a executa o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru "abuz de putere", sentinţă pronunţată în contumacie în 2018.