SUA şi Regatul Unit sancţionează infractori cibernetici ruşi

Autor: Mirea Andreea
Publicat: 09-02-2023 20:05

SUA şi Regatul Unit au anunţat joi sancţiuni economice împotriva a şapte presupuşi infractori cibernetici ruşi, membri ai grupării Trickbot, cu două săptămâni înaintea împlinirii unui an de la lansarea de către Moscova a războiului contra Ucrainei, informează France Presse.

Este vorba, pentru Regatul Unit, de ''primele sancţiuni de acest tip'', a explicat Departamentul Trezoreriei american într-un comunicat.

În Regatul Unit, ''grupul este responsabil pentru extorcarea a cel puţin 27 de milioane de lire sterline (30,5 milioane de euro) de la 149 de victime'', adaugă comunicatul agenţiei britanice anti-infracţionalitate (NCA), care citează ''spitale, şcoli, companii şi autorităţi locale''.

În Statele Unite, ''în perioada de vârf a pandemiei de COVID-19 în 2020, gruparea Trickbot a vizat spitale şi centre de sănătate'', detaliază Departamentul Trezoreriei american.

Un malware a ţintit trei instituţii medicale din statul Minnesota, perturbând reţelele informatice şi telefonice şi provocând o deturnare a ambulanţelor, informează Agerpres.

Departamentul Trezoreriei american a calificat Rusia drept ''paradis pentru infractorii cibernetici, unde grupări precum Trickbot comit în mod liber activităţi răufăcătoare contra SUA, Regatului Unit şi aliaţilor şi partenerilor lor''.