Serviciile secrete occidentale avertizează că rușii pregătesc o schimbare de strategie: Se strâng avioane aproape de granița cu Ucraina (FT)

Autor: Florin Pușcaș
Publicat: 15-02-2023 10:16

Serviciile secrete occidentale arată că Rusia adună avioane în apropierea graniței cu Ucraina, un indiciu că Moscova se pregătește să își arunce avioanele și elicopterele în război pentru a sprijini o ofensivă terestră bâlbâită, potrivit Financial Times.

Teama de un război aerian iminent în Ucraina i-a determinat pe aliați să acorde prioritate expedierilor rapide de echipamente de apărare aeriană și muniție de artilerie către Kiev, au declarat oficialii occidentali, pentru a răspunde la schimbarea de abordare a Moscovei, în timp ce războiul care durează de aproape un an intră într-o nouă fază.

Informațiile împărtășite între aliații NATO arată că Rusia adună avioane cu aripă fixă și rotativă în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit a doi oficiali informați cu privire la conținutul acestora.

„Dacă ucrainenii vor supraviețui...”

Marți, în cadrul unor întâlniri cu țările aliate care sprijină Ucraina, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat amenințarea reprezentată de forța aeriană semnificativă rămasă în Rusia.

"El a fost foarte clar că avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru o ofensivă și că au nevoi destul de specifice", a declarat un înalt oficial al administrației americane.

"Forțele terestre rusești sunt destul de epuizate, așa că este cel mai bun indiciu că vor transforma acest lucru într-o luptă aeriană. Dacă ucrainenii vor supraviețui ... trebuie să aibă cât mai multe capacități de apărare aeriană și cât mai multă muniție ... cât mai multă muniție", a adăugat oficialul.

Într-o conferință de presă susținută mai târziu marți, Austin a declarat că SUA nu au văzut semne iminente ale unui "atac aerian masiv", dar că Washingtonul și aliații săi se grăbesc să trimită cât mai multe capacități de apărare aeriană în țară.

"Știm că Rusia are avioane substanțiale ... și o mulțime de capacități rămase", a declarat Austin. Apărarea aeriană actuală a Ucrainei "nu este suficientă și vom continua să facem presiuni până când vom obține mai mult, deoarece această amenințare este acolo", a spus el. "Vrem să ne asigurăm că au capacitatea de a se proteja în cazul în care Rusia decide să își introducă forțele aeriene în luptă".

Încă din primele săptămâni ale războiului, după invazia la scară largă a președintelui Vladimir Putin la 24 februarie anul trecut, Rusia și-a folosit cu moderație forțele aeriene considerabile, bazându-se în schimb pe rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și trupe terestre.

Flota rusă este într-o stare bună

Analiștii occidentali au speculat că acest lucru s-ar fi putut datora temerii Moscovei că sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei reprezintă o amenințare pentru avioanele rusești sau pentru că flota sa era în stare proastă.

Dar evaluările serviciilor de informații indică faptul că forța aeriană a Rusiei este "de fapt destul de conservată", a declarat un diplomat de rang înalt din cadrul NATO.

"Mai mult de 80 la sută este probabil în siguranță și disponibilă... . Așa că ne așteptăm ca ei să se pregătească să lanseze o campanie aeriană și au încercat să [dezactiveze] apărarea aeriană ucraineană prin atacuri", a declarat diplomatul.

Avertismentul vine în contextul în care aproximativ 54 de aliați occidentali au folosit marți o reuniune la sediul NATO pentru a prezenta promisiuni suplimentare de echipamente militare pentru Ucraina. Se așteaptă ca SUA să anunțe un alt pachet de asistență în cursul acestei săptămâni, care va include în principal apărare antiaeriană și muniție, au declarat persoane familiare cu acest subiect.

Nevoie uriașă de muniție

Oficialii ucraineni și cei ai NATO au avertizat în ultimele zile cu privire la lipsa de muniție, capitalele occidentale fiind din ce în ce mai îngrijorate de efectul lanțurilor de aprovizionare în domeniul apărării tensionate și de stocurile interne în scădere.

Aceste nevoi imediate au prevalat asupra solicitărilor pe termen mai lung de materiale, cum ar fi avioane de luptă sau livrări mai rapide de tancuri de luptă occidentale, au declarat oficialii, având în vedere noua ofensivă a Rusiei, despre care NATO a declarat luni că a început deja.

"Ceea ce ne spune Ucraina că are cu adevărat nevoie este muniție și capacități suplimentare de apărare aeriană", a declarat un oficial occidental.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că producătorul de armament Rheinmetall va relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard, ca parte a noului efort de sprijinire a Kievului.

Gepard, pe care armata germană l-a scos din uz în 2010, s-a dovedit a fi o armă eficientă pentru armata ucraineană pentru doborârea dronelor și a rachetelor care zboară la joasă înălțime. Dar muniția s-a epuizat, iar un efort recent al Berlinului de a convinge Elveția și Brazilia să o reaprovizioneze din propriile stocuri s-a soldat cu un eșec.

"Vom începe rapid producția proprie de muniție Gepard la Rheinmetall", a declarat Pistorius. "Sunt foarte bucuros că am reușit să garantăm livrarea acestei părți importante a apărării antiaeriene."

În timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskyi, a reaprins săptămâna trecută o dezbatere între aliați cu privire la trimiterea sau nu a avioanelor de luptă, un oficial american a declarat că acestea sunt mai puțin importante decât muniția pe termen scurt, în timp ce Ucraina încearcă să își mențină avantajul.

"Ceea ce trebuie să ne concentrăm cu adevărat acum este capacitatea Ucrainei de a apăra aerul și vor face acest lucru prin artileria de apărare aeriană, echipată cu muniția adecvată. Avioanele de vânătoare nu sunt și nu vor fi la fel de capabile împotriva forțelor aeriene rusești ca un sistem integrat de apărare aeriană", a declarat un oficial american.

Deși nu se așteaptă nicio decizie marți, problema furnizării de avioane de luptă urma să fie discutată, au declarat două persoane informate cu privire la pregătiri. Președintele Joe Biden a declarat că SUA nu va trimite F-16, dar oficialii americani recunosc că este posibil să furnizeze Ucrainei o putere aeriană mai sofisticată pe măsură ce războiul se prelungește - sau cel puțin să dea undă verde transferului de F-16 de la alte puteri.