'Motorul’ economic european a fost lovit puternic de război! Pierderi de peste 100 de miliarde de euro pentru Germania: Am fost dependenți de energia rusească!

Autor: Mihai Cistelican
Publicat: 20-02-2023 14:21
Actualizat: 20-02-2023 10:21

Germania a pierdut 100 de miliarde de euro pe fondul războiului din Ucraina și a creșterii aferente a costurilor cu energia electrică, a declarat pentru ziarul Rheinische Post președintele Institutului german pentru cercetare economică (DIW Berlin), Marcel Fratzscher, relatează postul german de televiziune ZDF.

"Războiul din Ucraina și explozia asociată a costurilor cu energia au costat Germania 100 de miliarde de euro din producția economică în 2022", a declarat Fratzscher pentru ziarul Rheinische Post, adăugând că aceste costuri vor continua să crească în anii următori.

Dependența de Rusia

Fratzscher a precizat că Germania a fost mai afectată de criză din punct de vedere economic, deoarece a fost mai dependentă de energia rusească, are o proporție mare de industrii energo-intensive și "este extrem de dependentă de exporturi și de lanțurile de aprovizionare globale".

Aceste costuri ar continua să crească în următorii ani.