Academicianul brașovean Alexandru Surdu, sărbătorit cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la naştere

Autor: Andreea Năstase
Publicat: 21-02-2023 16:30

Academicianul braşovean Alexandru Surdu va fi sărbătorit în 24 februarie, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la naşterea sa, prin două evenimente organizate de Primăria Braşov şi Muzeul "Casa Mureşenilor".

Astfel, la ora 17,00, la Muzeul "Casa Mureşenilor" vor avea loc o prezentare şi o expoziţie de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, aflate în custodia instituţiei de cultură, potrivit Agerpres.

Apoi, la ora 18,30, la Cinematograful Astra, vor avea loc proiecţia filmului documentar "Junele Sihastru", alături de realizatoarea Bianca Beatrice Michi şi regizorul braşovean Cristian Radu Nema, precum şi o expoziţie de obiecte personale ale academicianului Alexandru Surdu, din colecţia lui Florin Filipescu.

Conform unei informări transmise de Primăria Braşov, filmul este un portret-eseu care surprinde personalitatea enciclopedică a academicianului braşovean, ultimul filosof român care a elaborat un sistem filosofic categorial în manieră clasică. Documentarul este structurat în cinci capitole, prezentate de actorul Dorel Vişan, un prieten apropiat al academicianului, pentru a face analogie cu sistemul filosofiei lui Alexandru Surdu, bazat tot pe cinci elemente.

"În cursul celor 20 de ani de când am avut marele prilej să îl întâlnesc ca profesor la catedra de Istoria Filosofiei a Universităţii din Bucureşti, m-am tot gândit la un dar pe care să îl ofer academicianului Alexandru Surdu pentru că m-a făcut să înţeleg filosofia ca sărbătoare a vieţii. M-am gândit aşadar să îi dedic un portret-eseu într-o manieră deosebită faţă de cele deja publicate de către cei care i-au apreciat opera, respectiv la un eseu în manieră cinematografică. Filmul "Junele Sihastru" este o formă de manifestare a recunoştinţei, iubirii şi devoţiunii pe care i-am purtat-o şi i-o voi purta mereu maestrului meu spiritual. Versiunea intermediară a peliculei a fost aprobată, cu câteva amendamente, de domnul profesor şi urma ca versiunea finală să fie prezentată în cadrul sărbătorii de Dragobete, data de naştere a academicianului Alexandru Surdu", a spus Bianca Beatrice Michi, conform sursei citate.

Alexandru Surdu este autor a peste 250 de lucrări, studii şi articole publicate în domeniul logicii şi istoriei logicii, unele dintre acestea recunoscute pe plan internaţional, dar şi a unor lucrări prestigioase în domenii conexe filosofiei.